Jordskokk-krem (Vellutata di topinambur)
Kjenner du følelsen av å stå foran alle grønnsakene i butikken uten å ha peiling på hva den enkelte grønnsaken som ser på deg er? Det gjør i hvert fall jeg.
Det skjer ofte, særlig i asiatiske og tyrkiske butikker.
Men, denne gangen var jeg bare glad, da jeg så jordskokk. TOPINAMBUR på italiensk. Ja, jeg vet, navnet er vanskelig å uttale også for italienere. Jordskokk er veldig kjent og brukt fremfor alt i Piemonte.
Jeg skjønner at du kanskje synes at jordskokken ikke ser så pen og fristende ut, men smaken er bare nydelig. Den kan minne om artisjokk… og jeg elsker artisjokk! Derfor er jeg veldig glad i jordskokk.
Du kan spise jordskokk på forskjellige måter: rå, kokt, stekt, marinert, gratinert og som pure’.
Denne gangen lager vi en lekker og velsmakende vellutata.
Det er verken tidskrevende eller vanskelig, så gå i gang. Buon appetito!
Diff. 1
Tilberedelse: 15’
Koketid: 40’
Vin: Roero Arneis
Ingredienser til 4 personer:
- 600 g jordskokk
- 50 g sjalottløk
- 200 g poteter
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 30 g smør
- 1 l ca. grønnsakkraft, ev grønnsakbuljong
- 150 ml kremfløte/eller melk
- Salt, nykvernet pepper
Krutonger:
- 4 skiver landbrød eller loff uten skorpe
- 1 hvitløkbåt finhakket
- 1 dl ca. ekstra virgin olivenolje
- salt og pepper
Til servering:
- 1 liten bunt gressløk
Slik gjør du:
Skrell og finhakk sjalottløken.
Skrell, vask og skjær jordskokkene og potetene i småbiter.
Fres sjalottløken i smøret og olivenoljen, til løken blir blank og myk.
Tilsett jordskokkene, potetene og grønnsakkraften. Kok opp, og la småkoke i ca. 20 minutter til alt er mørt.
I mellomtiden lager du krutongene.
Sett ovnen på 210 grader.
Skjær brødet i terningstore biter.
Bland olivenolje, salt, pepper og den finhakkede hvitløken i en liten bolle og dypp brødbitene i blandingen.
Fordel brødbitene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
Stek krutongene i ca. 10 minutter, til de er gylne og sprø. Rør i brødterningene et par ganger underveis.
Kjør grønnsaksblandingen jevn med en stavmikser eller i en foodprosessor.
Tilsett kremfløte og smak til med salt og pepper. La den småkoke.
Vask og finhakk gressløken.
Hell kremen i dype tallerkener og strø over gressløken.
Server kremen med krutonger.