Ertekrem med “bazzotto” egg (Vellutata di piselli con uovo bazzotto eller barzotto)
Visste du at mai og juni er ertenes måneder?
Erter er så gode og vi er bare heldige som kan få tak i dem hele året. (synes jeg)
I Torino bodde jeg ved siden av «Porta Palazzo». (eller Piazza della Repubblica)
Porta palazzo er duften av frukt og grønnsaker, lyse farger, utenlandske stemmer blandet med de forskjellige italienske dialektene.
Der finner man det største markedet i Europa. Hvis du er i byen, bør du besøke det.
Tusenvis av boder hvor de selger alt mulig.
Favorittdelen min er matavdelingen…selvfølgelig. Du kan se store mengder av forskjellige slags frukt og grønnsaker.
Porta Palazzo er et sted som jeg må besøke når jeg er i Torino. Der føler jeg meg som et barn på julaften. ?
Tror du at jeg overdriver? Nei. Du vet hvor mye mat betyr for meg.
Det finnes et område hvor bønder selger sine ferske produkter. De fleste bøndene er gamle søte, snille og har alltid lyst til å snakke med deg. Jeg liker det.
Jeg kjenner at jeg savner Porta Palazzo nettopp hver gang jeg er der.
Det var fint å gå dit på lørdager, snakke om mat, om været og om hva som helst sammen med favorittselgerne mine.
Ah…. Noen ganger begynner jeg å snakke/skrive om noen andre ting og så mister jeg tråden… beklager.
Det er ikke vanskelig å skrive om denne suppen som er nydelig, rask å lage og veldig sunn.
Mynten er ingrediensen som gir den ekstra smaken, som gjør den til en fantastisk suppe.
Av og til lager jeg krutonger i ulike former. Hva synes du om de fine skilpaddekrutongene?
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Koketid: 35’
Vin: Vermentino
Ingredienser for 4 personer:
- 500 g frosne erter
- 2 purrer (bare det hvite)
- 4 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 l ca. grønnsakkraft
- 1 liten bunt frisk mynte
- Salt, nykvernet pepper
Krutonger:
- 4 skiver landbrød eller loff uten skorpe
- 1 hvitløkbåt finhakket
- 1 dl ca. ekstra virgin olivenolje
- salt og pepper
Til servering:
- 2 romtempererte egg
Slik gjør du:
Rens, vask og finhakk purrene.
Fres purrene i olivenoljen, til løken blir blank og myk.
Ha i ertene og grønnsakkraften, kok opp og la det småkoke til ertene er møre.
Mens ertene koker, lager du krutongene og eggene.
Sett ovnen på 210 grader.
Skjær brødet i terningstore biter.
Bland olivenolje med salt, pepper og med den finhakkede hvitløken i en liten bolle og dypp brødbitene i blandingen.
Fordel brødbitene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
Stek krutongene i ca. 10 minutter, til de er gylne og sprø. Rør i brødterningene et par ganger underveis.
Kok opp vannet i en liten kjele.
Stikk et lite hull i den butte enden av egget. (Det forhindrer at egget sprekker)
Legg i eggene når vannet koker. La dem koke i 7-8 minutter.
Skyll eggene raskt i kaldt vann for å forhindre at eggene forsetter å stivne.
Når ertene er møre, kjører du grønnsaksblandingen jevn med en stavmikser eller i en foodprosessor sammen med myntebladene.
Smak til med salt og pepper. La blandingen småkoke.
Øs kremen i tallerkener.
Del eggene i to deler.
Server kremen med eggene, krutongene og frisk mynte.