Vannmelongelé (Gelo di mellone eller gelu di muluni på siciliansk dialekt)
Denne nydelige oppskriften kommer fra Sicilia. Det er en tradisjonell dessert med opprinnelse fra Palermo. ?
Vi bruker vannmelongeléen både som dessert og som fylling i kake.
Vannmelongeléen blir særlig spist under feiringen av Santa Rosalia (den helgenet som beskytter byen) mellom 10. og 15. juli og også 15. august i Palermo.
Jeg elsker Sicilia, dette er ikke en hemmelighet. Sicilia har en spesiell plass i hjertet mitt.
Denne fantastiske øya har så mye å tilby og den klarer alltid å overraske.
Der finner du så mange ulike og gode produkter som rett og slett gjør maten himmelsk god.
Vannmelon dyrkes i stort omfang på Sicilia. Det er i denne perioden, juli/august, som den kommer til full modenhet.
Hvis du er på Sicilia eller i Italia, foreslår jeg at du går til markedet. Det er alltid en hyggelig og morsom opplevelse.
Der kan du se hvordan selgeren av vannmeloner, (som heter «u mulunaro» på siciliansk dialekt) velger den beste vannmelonen til kunden sin.
Det er som et ritual.
Han som er en ekspert på frukten, vet hvordan man forstår den riktige modenheten. Han slår på skallet og hører på lyden. Hvis han smiler, har han funnet den saftigste og beste vannmelonen i verden til deg.
For å lage denne retten er det veldig viktig å kjøpe en god og moden frukt.
Du finner ikke «u mulunaro» her i Norge, jeg vet det, men nå vet du hvordan du velger den perfekte vannmelonen som passer best til å lage denne forfriskende og nydelige desserten.
En liten informasjon: kanskje ikke alle vet at i hele Italia feirer vi den 15. august. Vi kaller det «ferragosto» som er en merkedag som feires både som en fest og feriedag. Vi pleier å gå på tur, grille eller være på stranda, kort sagt …vi koser oss.
Diff: 1
Tilberedelse:10’ +
Koketid:15’
Vin: Moscato
Ingredienser til 4-5 personer:
- 2,3 kg vannmelon (1 l vannmelonsaft)
- 100-150 g sukker (det avhenger av hvor søt vannmelon er)
- 80 g maizena
- ½ ts kanel
- 30 g pistasj til pynt
- 20 g sjokolade til pynt
(Hvis du er så heldig å finne jasminblomster, kanskje i din hage, la 8 jasminblomster trekke i 0,1 dl vann i ett døgn. Sil av og hell blomstrearomavannet i vannmelonsaften.)
Slik gjør du:
Kjør vannmelonen til mos i en mikser og sil saften.
Mål hvor mye saft det blir. Vi trenger 1 liter saft.
Hell saften i en kjele.
Tilsett maizenaen og rør godt til den har løst seg opp.
Tilsett sukkeret.
Kok saften opp under omrøring på middels varme.
La den trekke under omrøring ved kokepunktet i 1-2 minutter.
Trekk kjelen av varmen, rør i kanelen og la innholdet avkjøles litt.
Ha geleen i porsjonsformer.
Legg dem i kjøleskapet og la formene stå i 3-4 timer til innholdet har stivnet.
Hakk pistasjene og sjokoladen grovt
Hvelv vannmelongeléen ut på et fat.
Pynt med de hakkede pistasjene og den hakkede sjokoladen.