Tradisjoner/Tradizioni
Karneval
Opprinnelsen til karneval stammer fra veldig langt tilbake. Den dateres tilbake til hedenske fester der masker som var ment å avverge onde ånder ble brukt. Med kristendommens fremkomst mistet disse ritualene sin karakter som magisk ritual og det som var igjen av det var bare en folkelig fest.
I dag forblir karneval en fest i forkant av fastetiden før påske som gir en mulighet for moro og forkledning med parader av vogner og maskerte mennesker, som ofte er en allegori som gir uttrykk for ubehag for aktuelle hendelser som involverer politikk, men ikke bare det.
Ordet «karneval» stammer fra det latinske uttrykket “carnem levare” som betyr “å fjerne kjøttet” med referanse til det endelige måltidet som ifølge tradisjonen ble holdt på den siste dagen før du går inn i fastetiden. (40 dager før 1. påskedag).
Datoen er faktisk nært knyttet til påsken: karnevalsfeiringen begynner med fetetorsdag og avslutningen er alltid på fetetirsdag. Så kommer askeonsdag som markerer begynnelsen på fastetiden, en periode preget av større nøkternhet (til og med åndelig, for troende).
Karnevalet kan inneholde prosesjoner, maskerader, ball, musikk og fester innendørs og utendørs.
Karneval er festen for alle, unge og gamle. I denne perioden blir selv voksne barn. Man danser, man synger, man kler seg ut og tar på seg masker, man spiser typiske søtsaker som «chiacchiere», «castagnole», «limoncini» osv., og det har blitt en tid for moro og glede å tilbringe sammen.
Hver by eller region har sin egen måte å feire karneval på i dag i Italia.
Noen av de mest kjente karneval-feiringene i Italia finner du i:
Venezia, Viareggio (Toscana), Cento (Emilia Romagna), Putignano (Puglia), Ivrea (Piemonte) og Acireale (Sicilia).
Det italienske karnevalet skiller seg også ut ved sine regionale og tradisjonelle masker, hver med sin egen karakter.
Disse maskene har forskjellig opprinnelse: noen stammer fra dukketeater, noen fra «commedia dell’arte» (en ny form av italiensk teater -1500-1700), fra arkaiske tradisjoner, eller ble spesielt unnfanget som symboler på karneval-festligheter i ulike byer.