Tiramisu (Tiramisù)
Tiramisu er utvilsomt en av de mest berømte dessertene i Italia og i verden.
Nesten alle kjenner til den, og mange har sikkert smakt på tiramisu minst en gang.
Den opprinnelige oppskriften består av egg, sukker, mascarpone-ost, kakaopulver, savoiardikjeks og en likør. (f.eks. Marsala. Amaretto di Saronno eller Kalua)
Jeg laget tiramisu tusenvis ganger i Italia, og det var alltid veldig godt, men da jeg flyttet til Norge, begynte jeg å få noen problemer med det… jeg vet ikke hvorfor, men konsistensen var forskjellig og jeg var ikke fornøyd med den.
Jeg snakket mye om det sammen med mine italienske venninner, (ja, det var en alvorlig sak) og jeg fikk å vite at det ikke bare var min erfaring, men at de også hadde det samme problemet.
Etter en stund fant vi en bra løsning: kremfløte!
Resultatet: en suksess!!
Mange sier at den «er den beste tiramisuen» de har spist.
Prøv, og si i fra hva du synes.
Jeg ønsker dere en veldig god tiramisu! ?
Diff. 1
Tilberedelse: 30’ + ca. 8 timer i kjøleskapet
Vin: Recioto/ Brachetto
Ingredienser for 8-10 personer:
- 5 eggeplommer
- 115 g sukker (plus 2 ss til kremfløte)
- 3 kopper kald espressokaffe
- 2 pakker Savoiardi (fingerkjeks)
- 500 g mascarpone-ost
- 0,2 dl Kahlua eller Amaretto di Saronno
- 2 dl kremfløte
- 4-5 ss kakaopulver
Slik gjør du:
Lag kaffen og la den avkjøles.
Bland sammen eggeplommene og sukkeret til det får en kremaktig konsistens. Tilsett mascarponen og rør godt.
Pisk kremfløten med 2 ss sukker helt luftig og stiv.
Bland 4 ss av den vispede kremfløten inn i mascarpone-blandingen.
Bland kaffen og likøren i en bolle og dypp kjeksene rask i blandingen..
Legg kjeksene i en form. Savoiardi og mascarponekremen legges lagvis, gjerne 2 lag.
Det øverste laget dekkes med kremen.
La tiramisuen stå i kjøleskapet i 6-8 timer.
Før du serverer tiramisuen, strø over et lag kakaopulver.
Tiramisu etter den oppskriften er kjempe godt! ?
Denne er magisk!
Tusen takk Helle. 🙂
Hei Daniela 🙂 Takk for masse spennende inspirasjon + historisk bakgrunn for maten!
Når det gjelder kaffen, hvor mange ml pr kopp? Det er vel ikke espresso kopp størrelse?
Skal kjeksene dyppes helt, eller kun på 1 side? Gjør jeg det riktig når jeg avslutter med mascrpone kremen + krem på toppen? Eller skal det kun være krem?
Klem, Annike
Hei og tusen takk for den fine tilbakemeldingen. Det trenger ca. 3 dl kaffe. Kjeksene skal dyppes helt, men du bør være veldig rask. Det er vanlig å avslutter med mascarpone-krem og kakao pulver. 🙂
Hei!
Jeg lurte på om det går an å bruke Disaronno, orginale since 1525.
Det står at den er italiensk, og vi ble anbefalt den hos Vinmonopolet.
Tusen takk for svar så raskt som mulig!!!
Hilsen Julie
Ja. Det passer også bra. 😀
Hei, nydelig dessert.jeg lurer på det med kremfløten, du sier i oppskriften at det skal blandes inn 4 Ss kremfløte,hva gjør du med resten.?
Hei. Du kan tilsette litt mer kremfløten etter din smak og du kan gjøre hva du vil med resten, å bruke den med en kopp kaffe eller med noe bær. Det blir ikke så mye resten 😊
Hei, kan denne lages dagen før?
Hei. Ja. Absolutt 🤩
Den beste tiramisuoppskriften🎉 Blir alltid en suksess👏
Hei Elisabeth. Tusen takk 🤩