Terte med jordbærsyltetøy (Crostata alla confettura di fragole)
Hvilken er den klassiske hjemmelagde desserten par excellence i Italia? Det er definitivt «la crostata»!
En genuin, simpel og utrolig appetittvekkende kake som alle elsker.
Det finnes noen ulike måter å lage deigen på, men for å få en deig med smuldrende konsistens, må man følge noen regler.
I de siste to årene av studiene for å bli sertifisert til å undervise om italiensk mat, laget og prøvde jeg forskjellig typer deig for å finne den riktige balansen mellom alle ingrediensene.
Konditorfaget er en nøyaktig vitenskap. Hvis du ikke følger den riktige rekkefølgen eller har den riktige balansen mellom ingrediensene, får du forskjellige resultater: en fantastisk kake eller en total katastrofe.
Jeg har også fått mange gode tips fra en kollega/venninne, Chiara, som lager denne kaka hver eneste uke til mannen sin, Nicola som elsker å spise den til frokost. Tusen takk, kjære Chiara.
Diff: 1
Tilberedelse: 15’
Hviletid: 30’
Steketid: 25’
Ingredienser til en rund kakeform ø22/24cm:
- 250 g hvetemel 00, pluss ekstra til kjevling og til formen
- 125 g usaltet smør, romtemperert, pluss til formen
- 125 g sukker
- 50 g eggeplomme (3-4 egg)
- 1 ts sitronskall, revet
- en klype salt
- 170 g jordbærsyltetøy
Slik gjør du:
Sikt hvetemelet.
Bland smøret og sukkeret godt i en bolle. Tilsett sitronskallet og saltet.
Ha i eggeplommen og rør godt.
Tilsett hvetemelet og arbeid raskt sammen til en fin og jevn deig. Gi massen en lav rund form og pakk den i plastfolie og la den hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet.
Forvarm stekeovnen til 170 grader.
Ta deigen ut av kjøleskapet. Kjevle den ut på melet bord til en leiv, ca. 4-5 mm tykk.
Kle en smurt og melet formen med deigen, gjør noen prikker med en gaffel og fyll den med syltetøyet. Kjevle ut resten av deigen og skjær den i tynne strimler. Legg strimlene i gittermønster oppå syltetøyet.
Stek terten midt i ovnen i ca. 25/30 minutter til den er gjennomstekt.
La terten avkjøles.
Terten holdes seg god i flere dager dersom den pakkes inn i plast.