Svart og hvit rissalat (Insalata di riso bianco e nero)
Rissalat er en veldig populær matrett i sommersesongen i Italia.
Jeg har allerede postet en rissalatoppskrift. Den gangen skrev jeg om den klassiske rissalaten, som alle lager og som alle italienere har vokst opp med å spise.
Denne gangen har jeg brukt to forskjellige ristyper. En hvit ris, Arborio, som har et langt, halvrundt og perleaktig korn egnet for denne typen matretter og en svart ris Venere (Venus), et fullkornsris, som har et rundt halvkonisk korn. Den får en varsom behandling for å bevare alle sine ernæringsmessige kvaliteter. Den er veldig rik på fiber, jern, sink, kalsium, selen og mangan.
Denne svarte risen ble utviklet gjennom et komplekst system av konvensjonelle krysninger (ingen GMO) mellom to forskjellige varianter av ris: en av østlig opprinnelse og en typisk for Pianura Padana (Posletta), for å få en ristype som kunne tilpasse seg det italienske klimaet.
Venus-ris er naturlig aromatisk. Den særegne og umiskjennelige aromaen ligner på nybakt brød.
Til denne rissalaten tilsetter jeg Speck eller bacon, men man kan også erstatte det med scampi. Det blir også kjempegodt.
Denne nydelige og fargerike rissalaten passer bra til mange ulike anledninger. Den er perfekt til matpakke på jobb, til en hyggelig picnic i parken, men også til en uformell middag med venner.
I fjor, på 17. mai, tok jeg denne rissalaten med meg til en italiensk vennefest for å feire den norske nasjonaldagen. Alle likte det.
Diff: 1
Tilberedelse: 25’
Koketid/steketid: 1 time
Vin: Arneis
Ingredienser til 4 personer:
- 180 g ris Arborio (hvitt)
- 120 g ris Venere (svart/vill eller rød)
- 100 g squash
- 100 Speck eller bacon
- 100 g gul paprika
- 100 g gulrot
- 30 g pinjekjerner
- 1 ss gressløk, finhakket
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svartpepper
Slik gjør du:
Kok opp vann med salt i en kjele. Ha i den hvite risen og kok opp på nytt og senk varmen litt. Det skal ikke fosskoke, men boblekoke på en jevn temperatur. Kok risen til den er «al dente». Sjekk koketiden på pakken, (ca. 15-17 minutter). Sil av risen og la den renne godt av. Legg risen i en lang panne med litt olivenolje og bruk en gaffel til å gjøre risen luftig. La den avkjøles.
Hell dobbelt så mye kaldt vann som svart ris i en annen kjele (uten salt). Fyll på med mer vann om det er nødvendig. La den koke i ca. 40-50 minutter. (Sjekk koketiden på pakken). Sil av risen og la den renne godt av. Legg risen i en lang panne med litt olivenolje og salt. Bruk en gaffel til å gjøre risen luftig og la den avkjøles.
Skyll, rens og skjær alle grønnsakene i små, like store terninger.
Skjær Specken (eller bacon) i små terninger.
Varm olivenoljen i en stekepanne, tilsett først gulrotterningene, paprikaterningene etter 2 minutter og squashterningene til slutt.
Tilsett speck-terningene og smak til med salt og pepper. Når alle grønnsakene er ferdigstekte (de bør være «al dente»), la alt avkjøles.
Rist pinjekjernene med litt olivenolje i en liten stekepanne.
Vend så sammen alle ingrediensene til salaten i en bolle/form og dryss gressløken og litt olivenolje over.
Bland ris-salaten godt.