Spritz (Aperol Spritz)
Jeg vet ikke om det fortsatt er noen som ikke vet hva Spritz er, noen som ikke har drukket det eller noen som ikke har laget Aperolspritz hjemme. Jeg drakk så mange Spritz i sommer at jeg burde skrive om denne forfriskende og deilige cocktailen.
Man sier at Spritz er perfekt i denne perioden med sol og varme temperaturer. Jeg synes ikke at dette er riktig. Du kan drikke det hele året i forskjellige anledninger, med venner før en hyggelig middag, med kjæresten før en romantisk middag eller (hvorfor ikke) alene mens du ser på solnedgangen om sommeren eller foran en peis om vinteren.
Det, som kanskje ikke alle vet om denne berømte cocktailen er at den er født på Murano, ei lita øy i Venezia-lagunen på 1920-tallet. De bruker Select i stedet for Aperol. Der kan du drikke aperitiffen som alle venetianerne elsker, med sin runde, søte og intense smak.
Samme periode ble Aperol født i Padova.
I løpet av årene spredte ryktet om drikken seg raskt, først i Italia og deretter i utlandet takket være en kjempestor Aperol-reklamekampanje.
Spritz består av bare få ingredienser: bitter (Aperol, Select eller Campari), prosecco, soda, appelsinskiver og is.
Fargen er lys oransje, smaken er søt-bitter…..det er umiskjennelig.
Tilberedelse: 5’
Ingredienser til 1 person:
- 3 deler Prosecco
- 2 deler Select eller Aperol
- 1 del soda
- ½ appelsinskive
- isbiter
Slik gjør du:
Fyll et rock-glass eller et stort vinglass med is.
Tilsett den halve appelsinskiven.
Hell først i proseccoen og så sodaen.
Tilsett Aperolen til slutt.
Hell den i en sirkulær bevegelse for å hindre at den legger seg på bunnen.
Rør litt med en cocktailskje eller et sugerør.
Drikk og kos deg!
Det er veldig viktig å følge disse trinnene, fordi Aperolen har en større vekt enn proseccoen. Hvis den blir helt først, har Aperol en tendens til å bli på bunnen av glasset uten å blande seg godt med de andre ingrediensene.
N.B. du kan servere Spritz med Campari i stedet for Aperol.