Spekemat/Salumi

Salumi

Salumi

Salumi er et uttrykk for å definere spekemat laget av rått eller kokt kjøtt med tilsetning av salt og krydder. Alle har ulik konsistens, størrelse og smakstilsetning.

I Italia finnes bokstavelig talt hundrevis av forskjellige typer av salumi f eks. salame felino, prosciutto cotto (kokt skinke), prosciutto crudo (rå skinke) de beste: San Daniele og Parma, mortadella, finocchiona, coppa, lardo og sopressata osv.

Guanciale: Kinnene av gris på minst 9 måneder blir brukt for å lage guanciale og er krydret med pepper, salt, hvitløk, salvie og rosmarin. Den blir lagret i minst 3 måneder.

Den er svært velsmakende og man bruker vanligvis i pastasauser

 

Pancetta tesa

Pancetta tesa
Pancetta tesa

Pancetta tesa: Navnet betyr «lille mage» fordi det er laget av magen til grisen, som blir konservert med pepper, salt og krydder, det varierer avhengig av produksjonsområdet. Nesten alle regioner i Italia har sin egen variant.

Den er urøkt og blir lagres i ca. 20 dager. Brukes i pastasauser.

 

Pancetta arrotolata

Pancetta arrotolata

Pancetta arrotolata: Pancetta arrotolata er rett og slett en salume. Den er krydret med urter og blir lagres i ca. 3 måneder. Den er rullet sammen som en «pølse».

 

Pancetta affumicata

Pancetta affumicata

Pancetta affumicata: Du kan sammenligne den med engelsk bacon. «Affumicato» betyr røykt.

 

Speck

Speck

Speck: er rett og slett en salume som er en spesialitet fra «Trentino Alto Adige». En region som spenner over dalen mellom Nord-Italia og Sør-Østerrike.

For å lage speck brukes låret av grisen. Kjøttet utbenes,krydres, saltes og røykes.

Speck brukes i noen varme retter, men spises mest rått til aperitivo og til merenda, sammen med «pane nero» (svart brød) og med en kraftig rødvin som f.eks. Lagrein.

Salsiccia

Salsiccia

Hva er egentlig salsiccia?

Her i Norge kaller dere det vanligvis italiensk pølse.

Det er rett og slett svinekjøtt og urter som er stappet inn i et tarmskinn.

Denne beskrivelsen er ikke spesielt inviterende, men pølsene er til gjengjeld svært smakfulle.

Alle italienske regioner lager sin egen salsiccia. Grunningredienser er svinekjøtt, det som kan variere er urtene som ble brukt og formen.