Spekemat/Salumi

Salumi

Salumi

Salumi er et uttrykk for å definere spekemat laget av rått eller kokt kjøtt med tilsetning av salt og krydder. Alle har ulik konsistens, størrelse og smakstilsetning.

I Italia finnes bokstavelig talt hundrevis av forskjellige typer av salumi f eks. salame felino, prosciutto cotto (kokt skinke), prosciutto crudo (rå skinke) de beste: San Daniele og Parma, mortadella, finocchiona, coppa, lardo og sopressata osv.

Guanciale: Kinnene av gris på minst 9 måneder blir brukt for å lage guanciale og er krydret med pepper, salt, hvitløk, salvie og rosmarin. Den blir lagret i minst 3 måneder.

Den er svært velsmakende og man bruker vanligvis i pastasauser

 

Pancetta tesa

Pancetta tesa
Pancetta tesa

Pancetta tesa: Navnet betyr «lille mage» fordi det er laget av magen til grisen, som blir konservert med pepper, salt og krydder, det varierer avhengig av produksjonsområdet. Nesten alle regioner i Italia har sin egen variant.

Den er urøkt og blir lagres i ca. 20 dager. Brukes i pastasauser.

 

Pancetta arrotolata

Pancetta arrotolata

Pancetta arrotolata: Pancetta arrotolata er rett og slett en salume. Den er krydret med urter og blir lagres i ca. 3 måneder. Den er rullet sammen som en «pølse».

 

Pancetta affumicata

Pancetta affumicata

Pancetta affumicata: Du kan sammenligne den med engelsk bacon. «Affumicato» betyr røykt.

 

Speck

Speck

Speck: er rett og slett en salume som er en spesialitet fra «Trentino Alto Adige». En region som spenner over dalen mellom Nord-Italia og Sør-Østerrike.

For å lage speck brukes låret av grisen. Kjøttet utbenes,krydres, saltes og røykes.

Speck brukes i noen varme retter, men spises mest rått til aperitivo og til merenda, sammen med «pane nero» (svart brød) og med en kraftig rødvin som f.eks. Lagrein.