Spaghetti med tomatsaus (Spaghetti alla salsa di pomodoro fresco)
Jeg vet ikke om du har lagt merke til lukten som slippes ut når du fjerner stilken på en tomat. Denne bestemte lukten minner meg om da jeg var liten og besøkte bestemora mi hver sommer. (Vi bodde i Piemonte og besteforeldrene på mors side bodde i Veneto).
Bestemor spurte meg om jeg kunne hjelpe henne med maten og hun sendte meg til hagen for å plukke tomater og andre grønnsaker.
Den lukten vekker virkelig de følelsene jeg hadde i meg da dette minne ble laget, den fyller mitt hjerte med glede, men også med nostalgi.
Denne tomatsausen bringer også med seg andre kjære minner.
Den første gangen som jeg spiste og lærte å lage denne sausen var jeg 16 år.
Det var i løpet av en sommerferie med tanta mi, Nisca, og familien hennes i Ostia. En hyggelig og gammel by utenfor Roma.
På den tiden visste jeg ikke at denne retten var så kjent i hele verden.
Den ble utnevnt til symbol for det italienske kjøkkenet under Expo 2015 i Milano.
Den første oppskriften med spaghetti og tomatsaus dateres tilbake til 1800-tallet ble publisert av Ippolito Cavalcanti, en kjent napolitansk adelsmann og gourmand. Men det ble sannsynligvis spist allerede på slutten av 1600-tallet.
Vi kan beskrive det som en kjærlighetshistorie, hun «la pasta» og han «il pomodoro» som har overlevd gjennom århundrene og som fortsatt i dag er den matretten som representerer Italia.
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Steketid + koketid: 45’
Vin: Fiano di Avellino/Lacryma Christi
Ingredienser til 4 personer:
- 350 g pasta (f.eks. spaghetti, penne, fusilli eller sedani)
- 1200 g friske og modne tomater (de beste er San Marzano-tomater)
- 1 liten løk
- 1 stilk stangselleri
- 1 liten gulrot
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt
- 1 liten bunt frisk basilikum
- Revet Parmesan og hakkede basilikumblader til servering
Slik gjør du:
Fjern det grønne stilkfestet på tomatene.
Skåld tomatene ved å legge dem i en bolle med kokende vann i 8-10 sekunder, avkjøl dem i iskaldt vann, og trekk av skallet. Skjær tomatkjøttet i terninger.
Skrell løken, gulroten, og rens stangsellerien. Hakk dem i små biter.
Fres dem i en stekepanne med 2 ss olivenolje i noen minutter. Tilsett tomatene og la det småkoke på middels varme i ca. 30 minutter, til grønnsakene er møre.
Kjør salsaen i en mikser. Smak til med salt, tilsett basilikumbladene og la det småkoke og trekke i ca. 10 minutter. Sett stekepannen til side og tilsett 1 ss olivenolje.
Mens vi lar sausen koker, kan vi koke opp 4 liter vann med 40 g salt i en stor kjele under lokk.
Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den under vann med en tresleiv. Kok den «al dente» etter anvisning på pakken. Kokes uten lokk.
La pastaen renne av i et dørslag. Hell over i sausen og bland det godt sammen i stekepannen. Varm opp alt på middels temperatur i noen sekunder.
Ha i de hakkede basilikumbladene, og dryss over litt revet parmesan. Serveres med en gang.