Spaghetti alle vongole
Ordet «vongole» betyr for meg ikke bare mat, men det betyr også familie. Dette kan høres veldig rart ut. Det vet jeg. 😊
Jeg kommer fra Torino i Piemonte, men foreldrene mine kommer fra Veneto, fra et bitte lite sted som heter Porto Tolle som ligger i Po-deltaet. Dette området, Polesine, er ikke så kjent for turister, men der finnes den største vongole-produsenten i Italia.
Der dyrker de også østers og blåskjell, men hovedproduktet er vongole. (muslinger)
Noen i familien min driver med musling-innhøsting og jeg var noen ganger med dem og plukket vongole. Prosessen er veldig interessant og det tar bare noen få timer å ta den daglige kvoten som foreningen har bestemt.
I fjor var Thomas (mannen min) også med. Bortsett fra å stå opp kl. 4,30, likte han det veldig godt.
Han var mer enn entusiastisk og tok mange fine bilder.
Hver gang jeg besøker dem, lager tanta mi selvsagt denne nydelige retten som har en fantastisk smak av havet.
«Spaghetti alle vongole», er en tradisjonell Campania pastarett, en av de kjente pastarettene til det italienske kjøkkenet og en av de mest elskede sjømat-pastarettene av italienere.
Oppskriften er enkel å følge. En hemmelighet er å danne en deilig krem med den naturlige pastastivelsen, som er sluppet ut i pastaens kokevann.
Pastaformer som passer best til denne retten er spaghetti, vermicelli eller linguine.
I Italia har vi 4 forskjellige vongole: vongole veraci (store), vongole filippine (medium), telline eller arselle, som har en mildere smak og lupini, som er små med mye smak. Den typen som du kan finne her i Norge er vongole veraci eller vongole filippine.
For mange er vongole og hjerteskjell nesten det samme, men… nei. De er ikke det samme. Smakene deres er helt forskjellige.
Så..hvis du ønske å lage pasta med vongole, kjøp vongole. 😊
Jeg vet at det ikke er så enkelt å få tak i dem. Det er vanskelig å planlegge å lage denne smakfulle pastaretten, men hvis du rusler rundt i matbutikken og plutselig ser vongole i fiskedisken, bare kjøp! På grunn av den korte holdbarheten, er det nødvendig å forberede dem nesten umiddelbart.
Det viktigste er å la vongolene ligge i saltet kaldt vann i minst 3-4 timer.
Vongolene lever i sand og får dermed med seg mye av dette. Man anbefales å legge dem i kaldt saltvann før de skal brukes, for at de skal kvitte seg med en god del av den sanden som måtte være i skjellene. Det er svært ubehagelig å kjenne sand mellom tennene, synes jeg (og alle italienere).
Diff: 1
Tilberedelse: 20 ‘
Koketid/steketid: 20’
Vin: Vermentino/Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ingredienser til 4 personer:
- 320 g spaghetti
- 1 kg vongole veraci
- 2 hvitløksbåter
- ½ bunt bladpersille
- 5 ss ekstra virgin olivenolje
- 2-3 ss grovt havsalt (for å rense vongolene)
Slik gjør du:
La vongolene ligge i et dørslag i en bolle med kaldt og salt vann i minst 4 timer.
Vongolene lever i sand og får dermed med seg mye av dette. Man anbefales å legge dem i kaldt saltvann før de skal brukes, for at de skal kvitte seg med en god del av den sanden som måtte være i skjellene.
Kast alle skjell med knust skall og skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
Skyll og finhakk bladpersillen.
Skrell hvitløksbåtene.
Varm olivenoljen i en kjele sammen med hvitløken på middels sterk varme.
Ha i skjellene, sett på lokk og la dem koke i noen få minutter. Rist på kjelen et par ganger mens skjellene damper seg ferdig. Skjellene er klare når de har åpnet seg. Pass på at du ikke koker dem for lenge, da vil de bli seige.
Ta opp skjellene med en hullsleiv og kast alle skjell som ikke har åpnet seg og hvitløksbåtene.
La skjellene avkjøles litt og ta skjellmaten ut av to tredeler av skjellene.
Sil kraften i en sil. Bruk gjerne en bomullserviett i tillegg. For å forsikre deg om at all sand er fjernet.
Hell kraften i en stekepanne.
Kok spaghettiene i lettsaltet vann i mellomtiden. Kok til pastaen er «al dente». Sil av og ha den i stekepannen.
Bland den godt i kraften, tilsett litt av pastavannet hvis det trengs og tilsett alle skjellene, den finhakkede bladpersillen og litt pepper. Rør godt og server.
Hei Daniela
Jeg fikk tips fra Thomas om din blogg. Fantastisk! Min familie og jeg elsker maten jeg lagde!
Hei, det er veldig hyggelig å få en så fin tilbakemelding. Thomas er veldig flink å reklamere for meg. 🙂
Snublet over denne hyggelige siden på nettet og er redd for å ha påført italienere en viss fare ved å ha fløte i min Carbonara, prøver din oppskrift neste gang.
Min favoritt er vongole men i følge en annen italiensk oppskrift har jeg brukt tørket italiensk chili, men det er kanskje ikke helt vanlig?
Uansett en veldig fin blogg som jeg skal bruke mer.
Hei Jan, at du brukte kremen i carbonara vil være hemmeligheten vår. Jeg skal ikke fortelle det til noen. 😀 Du kan også bruke tørket italiensk chili i pasta med vongole. 😀 Der er veldig hyggelig at du vil følge bloggen min. Du kommer til å finne mange gode, kjente og ukjente matretter.