Amatriciana pasta
Navnet kommer fra Amatrice, et bitte lite sted i Lazio-regionen med ca. 2500 innbyggere.
Som nesten alle vet, ble Amatrice og omegn rammet av et kraftig jordskjelv, og byen ble svært ødelagt 24. august 2016.
Med en gang dukket solidariteten opp fra hele landet.
I mange restauranter bestemte seg eierne for å gi 2 euro av hver amatricianarett som ble spist, for å bidra til gjenoppbyggingen av Amatrice kommune. Og på mange italienske torg ble det opprettet store kjøkken og det ble laget amatricianaretter. Alle inntektene ble sendt til Amatrice.
Pasta all’Amatriciana er en av de klassiske italienske oppskriftene som er blitt veldig kjent i hele verden.
Hvis du skal reise til Roma må du notere dette på huskelisten din: husk å spise spaghetti all’Amatriciana. Det må du gjøre.
I denne oppskriften, som i spaghetti alla carbonara-oppskriften, har vi noen regler:
- bruk guanciale fra Amatrice
- bruk pecorino fra Amatrice
- Ikke bruk løk
- Ikke bruk hvitløk
Ja. Jeg vet! Her i Norge er det så å si umulig å få tak i guanciale og pecorino fra Amatrice. Jeg tror og håper at italienere kommer til å tilgi deg hvis du bruker pancetta (bacon) og en annen type av pecorino.
Men det er morsomt at du vet hva som er forskjellen.
I denne pastasausen bruker vi spaghetti, som du kan se på bildet av et veiskilt med et bynavn.
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Steketid + Koketid: 25’
Vin: Chianti
Ingrediensene til 4 personer:
- 320 g spaghetti
- 150 g guanciale (pancetta eller bacon)
- 1 boks skåldede eller knuste tomater (400 g)
- 0,5 dl tørr hvitvin
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 liten rød chilipepper
- salt
- 70 g nyrevet pecorino-ost (eller parmesan)
Slik gjør du:
Kok opp 4 liter vann med 40 g salt i en stor kjele under lokk.
Mens vi venter på at vannet koker, kan vi begynne med sausen.
Skjær guancialen i strimler.
Varm olivenoljen i en stekepanne. Ha i chilipepperen og guancialen og brun dem på middels sterk varme under stadig omrøring i noen minutter.
Spe med vinen og rør til væsken har fordampet.
Ha over tomatene og la det koke i 8-10 minutter. Smak til sausen med salt.
Ta ut chilipepperen.
Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den under vann med en tresleiv. Kok den «al dente» uten lokk etter anvisning på pakken.
La pastaen renne av i et dørslag og bland den med sausen i stekepannen. Varm opp al sammen. Tilsett pecorino-ost litt etter hvert under omrøring.
Fordel pastaen på tallerkener, og dryss over resten av pecorino-osten.
Dette høres aldeles nydelig ut. Er også veldig sulten nå ?.
Skal ta vare på oppskriften, skal også kanskje til Roma i september ?.
Fint! God (kanskje) tur til Roma!??
Jeg elsker denne pastaen. Det er utrolig godt.
Tusen takk. ?