Spaghetti alla carbonara
Det er ikke så lett å velge den første oppskriften til bloggen min. Men etter en stund som varte såååå lenge, bestemte jeg meg for «pasta alla carbonara»
Det er flere grunner til at jeg valgte denne oppskriften:
– Mannen min er så glad i pasta alla carbonara og han sier alltid at han kan spise «la carbonara» nesten hver dag.
– Jeg tror at nesten alle nordmenn kjenner denne matretten, som er kjent i hele verden.
– Men jeg er sikker på at ikke alle kjenner den riktige oppskriften.
Vennene mine, og de som kjenner meg godt, sier om meg, at jeg er veldig streng med de tradisjonelle italienske oppskriftene. Ja, det er jeg.
Det er noen oppskrifter som alle italienere er enige om at du må lage på den riktige måten, og pasta alla carbonara er en av dem.
Vær så snill… ikke bruk kremfløte i denne matretten! Hver gang du bruker kremfløte bør du vite at en italiener kan dø.
For å få den kremet, skal du bare huske å spare en del av pastavannet.
Oppskriften består bare av enkle og få ingredienser. Jeg vet at det ikke er så lett å få tak i guanciale. Da kan du erstatte den med «pancetta tesa» eller bacon.
Når det gjelder pecorino romano ost er den ikke så vanskelig å finne i matbutikker med et godt utvalg. Men hvis du ikke er så heldig, kan du bruke parmesan. Mange italienere bruker halvparten pecorino romano og halvparten parmesan.
Smaken er ikke akkurat som den opprinnelige, men…. «det går greit».
Ikke alle formene av pasta passer bra i denne oppskriften som kommer fra det romerske kjøkkenet.
Den perfekte og eneste pastaen vi bruker er SPAGHETTI.
HUSK: å bruke kremfløte er forbudt!
Diff. 1
Tilberedelse: 15’
Steketid + Koketid: 20’
Vin: Barbera
Ingredienser til ca. 4 personer:
- Ca. 350-400 g spaghetti
- 200 g guanciale (pancetta eller bacon)
- 4 eggeplommer
- 100 g nyrevet pecorino romano-ost
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- Salt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
Kok opp 4 liter vann med 40 g salt i en stor kjele under lokk.
Mens vi venter på at vannet koker, kan vi begynne med sausen.
Skjær guancialen i strimler.
Varm olivenoljen i en stekepanne, og sprøstek guancialen. Husk å røre hele tiden.
Sett stekepannen til side, og la det hvile.
Visp sammen eggeplommene, osten og pepper i en bolle.
Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den under vann med en tresleiv. Kok den «al dente» etter anvisning på pakken. Uten lokk. Det lønner seg å prøvesmake før tiden.
Ta vare på ca. 100 ml av pastavannet.
La spaghettien renne av og bland straks pastaen med eggeblandingen. Tilsett guancialestrimlene og litt av pastavannet.
Fordel pastaen på tallerkener og dryss over pecorinoen.
Serveres med en gang.
Elsker carbonara og lager den nesten på samme måte. Hvor forbudt er det å legge er et par hvitløksfedd oppi for å sette smak på oljen, men ta de ut etterpå? Og er det greit å steke sopp sammen med pancettaen og bruke gran padano-ost som kanskje er litt mildere enn Parmeggiano?
Hei. Hvis du vil kalle det «carbonara» er det forbudt å bruke hvitløk eller sopp.
I carbonara bruker man pecorino-ost og parmesan, men ja, du kan erstatte Parmigiano med Grana Padano… eller du kan prøve å bruke en parmesan lagret i 18 måneder. Den er ganske mildt. 😀