Sitronformkake (Plumcake al limone)
Denne sitronformkaken er uten tvil min favoritt av alle de ulike formkakene jeg kjenner og lager.
I de siste månedene har jeg hatt mye tid til å lage nye, spennende og nydelige matretter.
Jeg søker alltid etter den beste oppskriften (etter min smak) særlig når det gjelder søtsaker.
Før jeg fant denne fantastiske oppskriften, laget jeg 5 sitronformkaker i løpet av (bare) 2 dager. Jeg ville smake på dem og sammenligne alle samtidig. Det var en stor og vanskelig jobb…særlig for mannen min. 😊
Iginio Massari er den store mesterkonditoren som er faren til denne oppskriften. Han er ikke så kjent her i Norge, men han ble kåret til verdens beste konditor på «World Pastry stars» i 2019. så… hvis du reiser til Milano, Torino eller Brescia, anbefaler jeg å ta en tur til konditori-butikkene til Iginio Massari. Det blir sikkert en stor, flott og ny opplevelse.
Men…mens vi venter på å få tillatelse til å reise til Italia, lag denne sitronformkaken i ditt hjem og nyt den til frokost eller med en kopp te, mens du drømmer om neste Italia-tur.
Diff: 1
Tilberedelse: 25’
Steketid: 40’
Ingredienser:
- 200 g hvetemel 00
- 70 g potetmel
- 200 g mykt usaltet smør, pluss til formen
- 225 g melis
- 175 g egg (ca.3-4 egg)
- 0,75 dl helmelk
- 7,5 g finrevet sitronskall (ca. 2 økologiske sitroner)
- 6 g bakepulver
- 1,5 g salt
Pynt:
- 1 ss melis
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 170 grader.
Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver 2 ganger sammen.
Pisk smør med sukker, salt og sitronskall i en bolle til du får en luftig smørkrem.
Bland egg med melk i en liten skål og tilsett røren i smørkremen litt om gangen vekselvis med pulveret.
Rør til du får en jevn deig.
Ha deigen i en smurt og melet lang kakeform på 28 cm. (brødform)
Stek kaka midt i ovnen i 40 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Stikk en tynn pinne i kaka. Hvis den er tørr når du tar den opp, er kaka ferdig, henger det deig på pinnen, må kaka stekes i noen minutter til.
Ta den ferdigstekte kaka ut av ovnen og la den avkjøles litt før du hvelver den ut.
Sikt melis over før servering og skjær kaka i tykke skiver.
N.B: kaka holder seg myk og god i flere dager dersom den pakkes inn i plast.
Hei, denne fikk jeg lyst å prøve. Jeg regner med det skal være liter på helmelk? du har glemt skrive måleenhet.
Hei, det er veldig bra at du merket det. 0,75 dl (75g). Tusen takk 😀