Rodvinskokte pærer (Pere al vino rosso)
I den siste perioden mellom jul og nyttårsaften (og litt etter ☹) spiste jeg mye søtt, (dette er jeg vel ikke alene om?).
Så….I forrige uke hadde jeg invitert noen venner til en piemontesisk middag. Jeg hadde mange tvil om hvilken dessert jeg skulle lage…jeg hadde ikke så mye lyst til å lage en “vanlig” dessert.
Så bestemte jeg meg for å tilberede kokte pærer i rødvin, som er en typisk dessert fra lokale bønder i Piemonte. (og den passet også veldig bra med middagstemaet)
Den røde vinen som er brukt i denne oppskriften er forskjellig fra område til område, men den mest brukt er Barbera d’Asti.
Når det gjelder pærer bruker man vanligvis bare to typer av pærer, de heter “Martin sec” eller “Madernassa” som er søte og saftige og har et fast fruktkjøtt. Nesten alle bønder har dem på gården.
Jeg kjøpte Conference-pærer som også smaker nydelig og de er perfekte for å lage denne matretten.
Dette er rett og slett et enkelt og godt dessertaltenativ. Hvorfor ikke forsøke å lage den?
Diff. 1
Tilberedelse: 10
Koketid: 45’
Ingrediensene til 8 personer:
- 8 pærer
- 180 g sukker
- 750 ml Barbera (rødvin)
- 6 hele nellik
- 3 kanelstenger
- skallet av en sitronbåt (uten det hvite)
Slik gjør du:
Skrell pærene, men la stilken sitte på.
Skjær lett av i den andre enden så pærene kan stå ved servering.
Legg pærene i en kjele og tilsett sukker, sitronskallet, nellikene, kanelstengene.
Hell i vinen.
Kok opp, senk varmen og la pærene småkoke i ca. 30-40 minutter til de er møre, men ikke bløte. Tiden er avhengig av hvor store og faste pærene er.
Snu på dem minst 1 gang, så de trekker til seg den fine rødfargen og aromaen fra laken.
Ta pærene opp av kraften.
Sil sausen og la den trekke over høy varme i noen minutter til den får en sirupsaktig konsistens.
Server pærene lunkne og hell vinsausen over.