Ristet brød med lardo, kastanjer og honning (Crostino con lardo, castagne e miele)
Det er virkelig lenge siden jeg spiste denne deilige retten for første gang.
Jeg husker den dagen som man husker den første kjærligheten. Oh nei, jeg overdriver ikke. Jeg var på tur sammen med noen venner i Valle d’Aosta.
Jeg har en forkjærlighet for kastanjer og «marroni». (en slags kastanje, men enda større og søtere enn den vanlige kastanjen).😊
Da jeg bodde i Torino, gikk jeg ikke glipp av en eneste marrone-festival i Cuneo (Piemonte) i oktober.
Jeg følte meg som ei lita jente på julekvelden. Lukten av ristete kastanjer, marroni-kremer, kaker av kastanjer osv. De fleste restaurantene i Cuneo-området laget menyer med kastanjer som hovedingrediens. Ah… jeg savner det!
I forrige uke var jeg i Torino og jeg bekjenner at jeg i stedet for å ta med meg ei flaske vin eller en pakke pasta kjøpte 1 kg marroni. Jeg gleder meg til å spise denne himmelske frukten.
Ristet brød med lardo og kastanjer er en veldig god måte å bruke kastanjer på. Det passer godt både som forrett og som aperitif.
Denne oppskriften som kommer fra Valle d’Aosta, er veldig enkel å følge, rask å lage og ikke minst kjempegod. Bare prøv!
…men… hva er lardo?
Lardo er svinespekk, speket og krydret med rosmarin, salvie og andre urter og krydder.
Det serveres i tynne skiver og det er en utsøkt delikatesse som ofte serveres som antipasto eller aperitif.
Lardo har en aromatisk og rund smak.
I Italia har vi to berømte typer lardo: lardo di Arnad og lardo di Colonnata, med to ulike måter å tilberede spekket på, hver og en med sine hemmeligheter.
Begge to tar navnet fra produksjonssteder.
Det er også forskjell på måten å lagre dem på.
I Arnad, en bitteliten by i Valle d’Aosta, lagrer de lardo i eik- lerk eller kastanjetanker i en periode på 3 måneder.
Lardo di Arnad har fått «DOD», en beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra Arnad-området.
I den lille landsbyen Colonnata i Toscana, som ligger nær de berømte marmorbruddene i Carrara, modnes spekket i marmorkister i over 6 måneder.
De gnir inn veggene til marmorkistene med salt og hvitløk for å gjøre dem antibakterielle og så legger de spekket lagvis med salt og urter.
Den mest berømte er lardo di Colonnata som har vært laget her i mer enn tusen år, siden romertiden.
Hvor finner du lardo her i Norge?… på Meny, Jacobs og i italienske matbutikker.
Diff. 1
Tilberedelse: 15’
Steketid: 10’
Vin: Erbaluce di Caluso eller Gavi
Ingredienser til 4-5 personer:
- 16 g kokte kastanjer i vakuum eller i lake (på boks)
- 1 kvist rosmarin
- 16 skiver lardo
- honning
- 20 g smør
- 5-6 tykke skiver rugbrød eller loff eller landbrød
Slik gjør du:
Fres rosmarinen i en stekepanne med smør.
Tilsett de kokte kastanjene og la dem steke i noen minutter.
Rist brødet i brødristeren eller i stekeovnen på 200 grader i ca.5 minutter.
Skjær hver av brødskivene i 4 små firkanter eller i rundinger.
Legg en skive lardo og en kastanje på hvert «crostino» og pynt med noen få dråper honning.