Ris-salat (Insalata di riso)
Ris-salat er en klassisk italiensk sommerrett. Den er frisk, lett, fargerik, med masse gode ingredienser.
Du kan forberede den på forhånd og oppbevare den i kjøleskapet.
Jeg lager alltid store porsjoner, så slipper jeg å lage mat i noen dager. ?
Det finnes forskjellige varianter av denne smakfulle og mettende sommerris-salaten, (slik kan vi kalle den) i Italia. Nesten alle familier har sin egen oppskrift, ofte bruker man ingredienser som man har hjemme. Men hvis du er som meg (hvis jeg åpner kjøleskapet, kan jeg bare gråte, fordi det minner meg om tartarenes ørken), bør vi skrive en handleliste, en laaaang handleliste.
Dette er ris-salatoppskriften til familien min. Da jeg var barn, tilberedte mora mi den slik og jeg forbinder den med gode barndomsminner og smaker.
Dif: 1
Tilberedelse: 20′
Koketid: 20′
Vin: Pinot Grigio
Ingredienser til 4 personer:
- 300 g Carnaroli ris
- 250 g tunfisk i olivenolje, avsilt og oppflaket
- 150 g provola-ost eller jarlsberg eller annen vellagret gul ost
- 2 ss kapers, skylt
- 80 g syltede perleløk, avsilt
- 80 g syltede små agurker, avsilt
- 120 g kokt skinke i strimler eller i terninger
- 80 g svarte oliver
- 80 g maiskorn fra boks, avsilt
- 1 gulrot
- ½ rød paprika
- ½ gul paprika
- 100 g erter, frosne
- 2 egg
- 1 ss gressløk
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Sett en ildfast form i kjøleskapet.
Kok ertene i lettsaltet vann til de er nesten møre. Sil av ertene.
Kok risen i rikelig med saltet vann til den har litt tyggemotstand (al dente) 2-3 minutter før pakkens anvisning. Sil av risen.
Ha den i den kalde ildfaste formen og la den avkjøle.
Kok eggene i 9 minutter. Ta eggene opp av vannet og avkjøl i kaldt vann.
Skjær osten i terninger.
Vask og skjær gulroten, den røde og den gule paprikaen i terninger.
Skjær olivenene og de små agurkene i runde skiver.
Vask, skyll og finhakk gressløken.
Bland alle ingrediensene (unntatt eggene) i risen og vend sammen slik at risen trekker til seg smaken.
Tilsett olivenoljen og smak til med salt og pepper.
La ris-salaten hvile i minst 2 timer.
Skrell og del eggene i fire båter. Tilsett dem i salaten før servering.