Bolognesesaus (Ragù alla bolognese)
De som elsker det italienske kjøkkenet vet sikkert hva ragù alla bolognese er. Oppskriften kommer fra Bologna, en nydelig by som ligger i Emilia Romagna. En region som er berømt for god mat og for kjempehyggelige mennesker.
Bolognesesaus er en av de mest kjente italienske rettene.
Det finnes ulike måter å lage denne retten på rundt omkring i verden. For å beskytte denne oppskriften, ble den offisiell nedskrevet i Bologna 17/10/1982. (samme dato som min bursdag ?).
Jeg liker å forestille meg at min blogg representer maten som våre bestemødre har gitt videre fra generasjon til generasjon.
Dette er oppskriften som min mor fulgte nesten hver uke, fordi den var favorittpastaretten til faren min.
Bolognesesaus er også den første retten som jeg laget da jeg var 11 år.
Pastaen som vi ofte bruker med ragu’ er tagliatelle og lasagne. (aller best med egg-pasta)
Avgjørende for å lykkes med en god saus, er å følge alle trinnene godt, med tålmodighet, oppmerksomhet og den hemmelige ingrediensen: kjærlighet.
Den lange tilberedningstiden er faktisk fundamental for å få den riktige smaken og konsistensen
Fordi det tar lang tid å lage den, er ragù alla bolognese en rett for festlige anledninger.
Jeg anbefaler deg å begynne å lage bolognesesaus dagen før, da kommer den til å smake aller best.
Diff. 2
Tilberedelse: 15’-20’
Koketid: 2-3 (enda bedre 4-5)
Vin: Barbera d’Asti
Ingredienser til 6-8 personer
- 300 g oksekjøttdeig
- 250 g svinekjøttdeig
- 1 gulrot
- 1 stilk stangselleri
- 1 løk
- 20 g tomatkonsentrat/pure’)
- 400 g tomater på boks
- 1,3 dl helmelk
- 1,3 dl rødvin
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt, nykvernet svart pepper
- 1,5 dl kjøttkraft (etter behov)
Slik gjør du:
Skrell løken og gulroten, rens stangsellerien og finhakk dem.
Hell olivenolje i en panne og tilsett grønnsakene.
Tilsett kjøttdeigene etter noen minutter og la det steke lett til kjøttet har fått en fin, lysebrun farge.
Rør om av og til.
Spe med vinen og rør til væsken har fordampet og tilsett tomatkonsentratet/pure’ og tomatene.
Rør om, tilsett salt og la det koke i 2-3 timer på lav temperatur. (Enda bedre i 4-5).
Tilsett til slutt melken og la det småkoke i ytterligere 30 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Denne sausen passer godt med tagliatelle, pappardelle eller rigatoni-pasta.
Ps. Hvis du vil, kan du bruke 150 g pancetta (bacon) i stedet for svinekjøttdeig.
Vil gjerne prøve dine oppskrifter på ekte italiensk «husmannskost».
Mvh Svein
Hei Svein Erik. Det er så hyggelig å høre det. Tusen takk for at du følger meg. 😀