Polenta
Polenta er en tradisjonell siderett i det norditalienske kjøkkenet. Det lages av fin-og grovknuste maiskorn.
Denne retten, som opprinnelig er bondekost, kan være hvit eller gul.
Den hvite polentaen serveres nesten «bare» i Veneto, mens den gule polentaen er særlig spist i Valle d’Aosta, Lombardia, Piemonte, Trentino og Emilia Romana.
Konsistensen kan også variere, vanligvis serveres den hvite «all’onda» (bølger), omtrent som potetmos og den gule serveres nesten alltid fast og grillet.
Det er ikke så vanskelig å lage polenta, men det tar tid, mye tid, ca. 50 minutter.
Nå finnes det en slags hurtig-polenta som du kan lage raskt på ca. 5 minutter.
Under tilberedningen må man røre konstant, helst i en kobber-gryte og med et treredskap.
Det finnes moderne kjøkkenutstyr som gjør jobben lettere.
Polentaen kan faktisk passe seg selv i en elektrisk polentakoker av kobber.
Denne sideretten er svært allsidig. Du kan servere den med kjøtt, fisk eller grønnsaker.
Så … hvit, gul, fast eller flytende, med kjøtt eller med fisk… hva liker du best?
Dif. 1
Koketid: 60’
Ingredienser til 4-5 personer:
- 500 g polentamel
- ca. 2 liter (avhengig av hvilken type av polentamel)
- 12 g salt
Slik gjør du:
Ha vannet i en kjele, tilsett saltet og kok opp.
Dryss polentamelet i vannet mens du rører med en visp for å unngå klumper.
Fortsett å koke det og rør godt.
Etter 35-40 minutter blir polentaen tykk. Rør alltid med en tresleiv og pass på at den ikke setter seg fast i kjelen. Koketiden varierer fra 50 minutter til 1 time.
Ha polentaen på en treskjærefjøl og la den avkjøles.
Du kan også skjære polentaen i biter som kan grilles for å lage f. eks. crostini.
N.B. Noen tilsetter litt olivenolje (15 ml) halvveis gjennom prosessen.
En kuriositet:
For å skjære polentaen bruker vi sytråd av bomull. Hold den fast mellom fingrene for å skape et rent og presist kutt.