Piemontesisk biff tartar (Carne battuta al coltello)
Sommeren kommer snart (det håper vi alle) og dagene er lange og vi har mer lyst til å være ute enn å være hjemme og lage mat.
Så flaks at det finnes raske oppskrifter og gode retter som ikke trenger steking eller koking.
«La carne battuta al coltello» er en av de klassiske piemontesiske forrettene.
Til å lage denne smakfulle retten, bruker man i Piemonte kjøtt av en innfødt rase «la Fassona». dette kjøttet er av høy kvalitet og er velsmakende, magert og mørt.
I den opprinnelige oppskriften serveres denne forretten bare med noen få dråper olivenolje, salt og pepper, men du kan finne noen variasjoner hos noen kjente og gode restauranter.
Den kan bli servert med hvit trøffel, med parmesanflak eller grønnsaker. Alle kombinasjonene gir et utmerket resultat.
Fordi denne oppskriften bare består av noen få ingredienser, er det svært viktig å velge gode ingredienser av høy kvalitet.
Her i Norge finnes det godt kjøtt og det er ikke så vanskelig å finne en veldig god ekstra virgin olivenolje. Men hvis du er i Piemonte, husk å lete på menyen og bestille «Fassona-kjøtt». 😊
Viktig!
Du bør tilberede denne retten rett før servering. Rått kjøtt er lett bedervelig og veldig ømtålig, særlig når du skjærer det i små biter. Luften bidrar til spredning av bakterier.
Diff: 1
Tid: 15’
Vin: Dolcetto/Nebbiolo
Ingredienser til 4 personer:
- 360 g indrefilet av kalv eller okse (biffkjøtt)
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svartpepper
Slik gjør du:
Skjær kjøttet i tynne skiver og deretter i tynne strimler.
Skjær kjøttstrimlene i små terninger og hakk dem med en skarp knive i noen sekunder til du får en grov deig.
Legg kjøttet i en bolle og drypp olivenolje, salt og pepper og bland godt.
Del kjøttdeigen i fire deler.
Legg og trykk hver av dem til en fin kake på fatet og pynt med parmesan, kapers og maldonsalt eller med trøffelskiver eller med balsamicoperler.