Pasta med scampi og pistasj (Busiate con scampi e pistacchi)
Denne nydelige matretten vekker vakre minner…minner om en fantastisk siciliansk sommerferie i fjor.
Jeg elsker Sicilia (kanskje) enda mer enn mitt kjære Piemonte.
Man kan kjøre rundt på Sicilia bare for å smake de utmerkete produktene som denne regionen tilbyr: reker fra Mazara del Vallo, salt fra Marsala, melon fra Paceco, rød hvitløk fra Nubia, hvit fersken fra Bivona, cherrytomater fra Pachino, linser fra Ustica, pistasj fra Bronte osv.
En dag skal jeg skrive et innlegg om bare dem. 😊
Men… i fjor bodde vi i noen dager i Marsala hos B&B Casale Alma, (som jeg anbefaler varmt). Eieren er en arkitekt som er veldig hyggelig og snill og som veldig gjerne snakker om mat, Sicilia, reiser og masse andre ting. Det var deilig å sitte sammen med ham og høre på ham.
Det var enda deiligere å spise den maten som Vincenzo (kokken på Casale Alma) tilberedte til oss.
Til en middag laget han busiate med scampi og pistasj, en smakfull pastarett som erobret alle. Det er vel unødvendig å si at jeg begynte å snakke med kokken for å få oppskriften.
Jeg lovet ham å skrive om denne matretten på min blogg. 😊
Pistasj er en veldig viktig ingrediens i det sicilianske kjøkkenet. Du finner pistasj i maaaange oppskrifter her, i pasta, kjøtt, fisk-og dessertoppskrifter….overalt.
Busiate er en type pastaform som er typisk for Vest-Sicilia. Det er ikke lett å få tak i det i Norge, men du kan bruke en annen type pasta. (Det er lov). Hvis du er på Vest-Sicilia kan du kjøpe noen pakker av det. Formen dens fanger opp sausen bedre enn noen andre.
Lenge leve Sicilia! Med sin mangfoldige kultur, med sin varme befolkning, sine fantastiske og varierte steder og sin ubeskrivelig gode mat.
Dif:1
Tilberedelse: 10’
Steketid/koketid:25’
Vin: Etna Bianco
Ingredienser til 4 personer:
- 350 g pasta
- 400 g scampi
- 200 g hele pistasj
- 1 hvitløksbåt
- 2 ansjoser
- 1 rød chili
- ½ bunt bladpersille
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Skrell og fjern den tynne svarte tarmen fra scampiene med en tannpirker. Skyll og tørk dem godt.
Skrell hvitløksbåten.
Grovhakk 100 g pistasj.
Finhakk 100 g pistasj.
Finhakk den røde chilien.
Skyll, tørk og finhakk bladpersillen.
Varm olivenoljen i en stekepanne og fres hvitløksbåten, den finhakkede røde chilien og ansjosene.
Tilsett scampiene og stek dem under omrøring på ganske sterk varme i noen minutter.
Fjern hvitløksbåten og smak til med salt og pepper.
Tilsett de finhakkede pistasjene.
Kok samtidig pastaen. Ha den i rikelig med kokende vann og la det koke i noen minutter til den er al dente (etter pakkeanvisning).
Sil av pastaen, ha den i sausen og vend sammen.
Dryss de grovhakkede pistasjene over pastaen like før servering.
Scampi og pistasj var en bra kombinasjon med pasta. Det smakte bra. Denne oppskriften er nå lagt i favorittlista. Takk! 😘
Kjempefint og tusen takk Ghazaleh 🙂