Pasta med asparges og-mandelpesto (Tagliatelle con pesto di asparagi e mandorle)
Italia er uten tvil landet til god mat. 😊
Alle regioner og byer har typiske lokale spesialiteter som du absolutt bør smake hvis du drar til disse stedene.
Det er ikke mange land som kan skryte av noe slikt.
Sicilia, som hele Italia, er en region med stor kulinarisk tradisjon.
Blant de typiske produktene skiller «pestoer» seg ut.
De lager forskjellige pestoer med ulike ingredienser, tørkede tomater med mandel, med pistasj, med auberginer osv. som alle er ypperlige til pasta.
Hvis du frem til nå har trodd at den eneste pestoen i verden er «genovese», med basilikum, pinjekjerner, ost og hvitløk, tar du feil.
Sicilia skiller seg også ut ved tilberedningen av disse sausene.
Ordet «pesto» indikerer en måte å tilberede ingredienser. Alle ingrediensene knuses i en morter
I dag er det mer vanlig å bruke en mikser i stedet for morteren. Det er raskere og mer praktisk, selv om resultatet ikke er det samme, sier morterens beundrere. (Jeg er enig med dem i det).
Til denne oppskriften laget jeg hjemmelaget tagliatelle men du kan også bruke en type pasta som er lang f.eks. spaghetti, linguine eller bucatini. Kos deg med denne deilige retten som smaker av vår og Italia.
Diff: 1
Tilberedelse: 20’
Koketid:20’
Vin: Etna Bianco
Ingredienser til 2-3 personer:
- 350 g tagliatelle/spaghetti/linguine
- 300 g asparges
- 60 g parmesan, revet
- 40 g pecorino-ost, revet
- 3-4 ss ekstra virgin olivenolje
- 2-3 ss mandler i skiver, pluss til pynt
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Skjær av den nederste og harde delen av aspargesstilkene.
Skrell de nederste delene av stilkene tynt med potetskreller.
Skyll og bind sammen aspargesstilkene i bunter.
Sett buntene i en høy kjele med kokende lettsaltet vann, slik at tuppene stikker opp av vannet. La dem koke i 5-7 minutter til de er «al dente». Ta vare på vannet.
Legg umiddelbart aspargesene i en form med iskaldt vann. La dem ligge bare noen få sekunder. Ta opp og la dem avkjøles.
Rist mandelskivene i en liten stekepanne på lav varme til de er sprø .
Finhakk aspargesene med olivenolje i en mikser. Ta vare på tuppene til pynt.
Tilsett de revne ostene og de ristede mandelskivene (unntatt noen til pynt) og kjør til du får en kremaktig konsistens. (Tilsett mer olivenolje hvis det trengs.)
Smak til med salt.
Kok opp vannet som du har brukt til å koke asparges i og tilsett mer vann og salt hvis det trengs.
Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den under vann med en tresleiv og kok til den er «al dente» etter anvisning på pakken.
Når pastaen er ferdigkokt, siler du av vannet i et dørslag. Hell pastaen over i en stekepanne med aspargessausen og aspargestuppene og bland godt. Tilsett 1-2 ss av pastavannet.
Varm opp alt på middels temperatur i noen få sekunder. Tilsett nykvernet svart pepper.
Dryss over mandelskivene. Serveres med en gang.