Pasta alla Norma
Dette er en klassisk rett fra den sicilianske kulinariske tradisjonen.
Den opprinnelige oppskriften kommer fra Catania og består av typiske middelhavsingredienser.
Catania er en by som ligger ved Etna, en av verdens mest aktive vulkaner.
Navnet Norma kommer fra den intense og vakre operaen av Vincenzo Bellini som også kom fra Catania.
Selv om matretten opprinnelig er fra Sicilia, er minnene som jeg har knyttet til denne retten fra Napoli.
Det er der jeg spiste pasta alla Norma for første gang, og det var kjærlighet ved første blikk.
Smakene ble fast i minnet mitt.
Jeg husker godt at da jeg reiste tilbake til Torino, tok jeg med meg alle ingrediensene for å lage den hjemme.
Skjønner du hvorfor?
Fordi tomatene, auberginene osv var de beste jeg hadde smakt!
Det er forskjell mellom Nord og Sør-Italia: en tomat som er modnet i den sørlige solen er mye bedre enn en tomat som du kan finne i en matbutikk i Nord-Italia eller her i Norge (dessverre).☹
W (leve) Sør-Italia ….. Jeg savner deg
Diff. 2
Tilberedelse: 15’ + 1 time til auberginene
Steketid + Koketid: 35’
Vin: Nero D’ Avola
Ingredienser til 4 personer:
- 360 g kort pasta (f.eks. fusilli, penne, sedani)
- 2 auberginer
- 2 hvitløkbåter
- 1 boks skåldede eller knuste tomater (400 g)
- ½ bunt basilikum
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 ss grovt salt
- 1 ts sukker
- salt
- 60 g nyrevet ricotta infornata-ost eller ricotta salata-ost
Til fritering:
- 7-8 dl maisolje eller peanøttolje
Slik gjør du:
Vask auberginene og skjær av den nederste delen av stilken.
Skjær auberginene i skiver på langs. Skivene skal være ca. 1 cm tykke.
Legg skivene i et dørslag. Strø grovt salt over skivene, og la dem stå i ca. 45 minutter med en tung ting oppå. (For å fjerne bitterheten)
Tørk forsiktig auberginene med kjøkkenpapir.
Skjær auberginene i terninger.
Hell maisolje i en gryte og la den bli veldig varm.
Legg et tykt lag kjøkkenpapir på et fat.
Legg aubergine-terningene i gryten.
Grønnsakene frityrstekes til de har fått fin farge
Det som er ferdigstekt, løftes ut med en hullsleiv. La oljen dryppe av litt over gryten, før man legger det frityrstekte på kjøkkenpapiret.
Kok opp 4 liter vann med 40 g salt i en stor kjele.
Mens vi venter på at vannet koker, kan vi begynne med sausen.
Skrell hvitløken.
Rengjør basilikumbladene. Tørk dem med kjøkkenpapir.
Varm opp olivenoljen i en stekepanne og fres hvitløken noen minutter.
Tilsett tomatene og salt og sukker.
La det koke uten lokk på middels sterk varme i 7-8 minutter.
Tilsett auberginene (unnta noen til dekorasjon) og noen blader basilikum.
Riv ricottaosten grovt.
Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den under vann med en tresleiv. Kok den «al dente» uten lokk etter anvisning på pakken.
La pastaen renne av i et dørslag og bland den med sausen i stekepannen. Varm opp al sammen.
Tilsett noen auberginer til dekorasjon, ricotta-ost og basilikumblader.
Server retten med en gang.
Vår favoritt pasta. Nå lager jeg den veldig ofte. Anbefaler alle å prøve!! ??
Den er også min favoritt pasta. ???