Parmesanform med ertesaus (Flan di parmigiano con salsa di piselli)
Forrige gang snakket jeg om forskjellen mellom Parmigiano Reggiano og Grana Padano.
I dag vil jeg fortelle litt mer om denne velsmakende og kjente osten.
Hvis jeg sier parmesan, hva tenker du med en gang? En god italiensk ost som er perfekt revet på pasta og lasagne, men…
I Italia bruker vi parmesanen på ulike måter. Fremfor alt: visste du at det finnes forskjellige typer parmesan?
Det som utgjør forskjellen er hvor lenge parmesanen er lagret.
En som er lagret i mer enn 12 måneder passer bra som aperitif. Du kan skjære den i terninger eller i tynne skiver og spise den sammen med fersk frukt som f.eks. grønne epler og grønne pærer eller med honning.
Den osten som er lagret i mer enn 22 måneder er perfekt i salaten eller du kan spise den med tørkede fikener eller svisker, revet i suppper eller i tynne skiver på roastbeef og carpaccio.
Den parmesanen som er lagret i mer enn 30 måneder anbefaler man å spise i tynne skiver med en liten dråpe av en god balsamico eller med drue-syltetøy eller rødløk-syltetøy.
I dag viser jeg deg en ny måte å bruke parmesan på.
I denne oppskriften bruker jeg en parmesan som er lagret i 36 måneder og noen få ingredienser. Den er enkel å tilberede, men ikke enkel i smak. Velsmakende for ganen og veldig fin for øynene.
Denne parmesanformen er perfekt som forrett, men den passer også veldig bra med en grønnsakskrem/suppe.
TIPS: jeg anbefaler å finrive parmesanen med en osterivjern i stedet for å bruke en mikser. Du får en veldig fin og perfekt konsistens.
Buon appetito.
Diff. 1
Tilberedelse: 15’
Koketid: 45’
Vin: Barbera d’Asti
Ingredienser til 5 personer:
- 6 eggeplommer
- 5 spiseskjeer revet Parmesan 36 måneder (ca. 80 g)
- 2 dl helmelk
- 1 klype muskatnøtt
- salt og nykvernet hvit pepper
- smør (for å smøre formene)
Ertesaus:
- 200 g frosne erter
- 1 sjalottløk
- ½ ss ekstra virgin olivenolje
- vann
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Smør godt fem ildfaste porsjonsformer og sett dem i fryseren.
Bland eggeplommene og den revne parmesanen i en bolle.
Tilsett melken, muskat og smak til med salt og hvit pepper.
Fordel røren i formene og sett dem i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen, så det står halvveis opp på sidene av formene.
Stek i ovnen i 20-25 minutter. La formene stå i 5 minutter før du hvelver dem ut på tallerkener.
I mellomtiden lager du ertekremen.
Hell olivenolje i en panne og tilsett sjalottløken. La den surre under jevnlig omrøring over lav varme i 3-4 minutter, så den mykner. Rør inn ertene.
Hell over vannet til det dekker og la det småkoke i 20 minutter til de er møre.
Smak til med salt og pepper.
Jevn ertene med en stavmikser til de er helt glatte.
Sil ertekremen for å få en mer kremaktig konsistens.
Hell ertekremen over parmesanformene og server.