Panna cotta med karamellsaus
Den som ikke kjenner panna cotta, rekk opp hånden!
Jeg ser ingen. Ja, panna cotta er en av de dessertene som er mest kjent og verdsatt i Italia og i utlandet, også her i Norge.
Oppskriften har piemontesisk opprinnelse, men for å være mer presis, kommer desserten fra Langhe-området. Der har de laget denne fabelaktige desserten siden i begynnelsen av 1900 tallet.
I dag finner man flere måter å tilberede panna cotta på. Med bringebærsaus, pasjonsfruktsaus, mangosaus osv. Alle er sikkert veldig gode, men den tradisjonelle måten å lage panna cotta på, er med vaniljearoma og karamellsaus.
Det er veldig enkelt og raskt å lage, kanskje en av de raskeste og enkleste dessertene som jeg kjenner.
Hvis du ikke har så mye erfaring med desserter, kan panna cotta være en bra start. Det vil bli en suksess og gjestene dine vil bli positivt overrasket.
Dif. 1
Tilberedelse: 20’ + tid til avkjøling ca. 4 timer
Koketid: 15’
Vin: Moscato d’Asti
Ingredienser til 7-8 personer:
Panna cotta
- 500 ml kremfløte
- 200 ml helmelk
- 100 g sukker
- 1 liten vaniljestang (frøene)
- (1 ss romlikør hvis du liker)
- 10 g gelatinplater
Karamellsaus
- 90 g sukker
- 50 ml vann
Slik gjør du:
Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i bløt i 10 minutter til de er myke.
Varm opp sukkeret og vannet i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell-farge. Pass på at sukkeret ikke renner seg. Nå må du hele tiden røre i sukkeret med tresleiv så det blir jevnt brunt.
Hell karamellen i en avlang brødform, eller fordel karamellen i små porsjonsformer. Hold formen med et kjøkkenhåndkle så du ikke brenner deg. Vend på formen så bunnen og sidene er jevnt dekket.
Sett formen kjølig så karamellen stivner.
Snitt opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
Ha vaniljestangen og vaniljefrøene i en kjele. Hell i kremfløten, melken og tilsett sukkeret.
La fløteblandingen stå og trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 10 minutter. (til ca. 80 grader.) Ta vaniljestangen ut av kjelen.
Ta gelatinplatene ut av vannet og klem ut vannet, og rør dem inn i fløteblandingen til gelatinplatene har løst seg opp.
Sil blandingen i en finmasket sil og la avkjøle noen minutter. (Tilsett rhumlikøren, hvis du liker)
Sil fløteblandingen for andre gang og hell i formen eller porsjonsformer.
Avkjøl noen minutter før du setter det i kjøleskapet til det stivner.
Dra en kniv forsiktig langs kanten, og deretter dyppe formen forsiktig i varmt vann til panna cottaen løsner og lar seg hvelve ut.
Vend panna cottaen ut på et passende fat, helst med en liten kant, så ikke sausen renner av.