Panna cotta med salvie og grønn eplesaus (Panna cotta alla salvia con couliss di mela verde)
Jeg har ennå ikke funnet noen som ikke liker panna cotta. Har du?
Den første gangen som jeg spiste panna cotta med salvie, var for 2 år siden på en nydelig og koselig restaurant i Bergamo.
Da jeg kom tilbake til Oslo, hadde den fantastiske smaken av denne delikate desserten allerede erobret smaksløkene mine. Jeg måtte absolutt lage den!
Jeg har bare tilsatt salvie til panna cotta-oppskriften min, som allerede er perfekt (det synes jeg og de andre som har smakt på den) både i konsistens og smak.
Den største utfordringen var å lage den grønne eplesausen, på grunn av den superraske oksidasjonen av eplet.
Du bør tilberede sausen rett før du skal serverer den.
Høres panna cotta med salvie fortsatt rart ut? Da må du prøve det.
Smaken dens er frisk og delikat og denne desserten er perfekt til å avslutte en middag, særlig i denne sesongen.
Dif. 1
Tilberedelse: 20’ + tid til avkjøling ca. 4 timer
Koketid: 15’
Vin: Moscato d’Asti
Ingredienser til 7-8 personer:
Panna cotta:
- 5 dl kremfløte
- 2 dl helmelk
- 100 g sukker
- 20 salvie blader
- 10 g gelatinplater
Grønn eplesaus:
- 2 grønne epler
- 1 ss melis
- 1 ts sitronsaft
Slik gjør du:
Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann og la dem ligge i bløt i 10 minutter til de er myke.
Vask, skyll og tørk salviebladene med kjøkkenpapir. Del dem i to med fingrene.
Hell kremfløten, sukkeret og salvien i en kjele.
La fløteblandingen stå og trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 20 minutter. Sett kjelen til side.
Ta gelatinplatene opp av vannet og klem ut vannet. Rør dem inn i fløteblandingen til gelatinplatene har løst seg opp.
Sil blandingen i en finmasket sil og la avkjøle noen minutter.
Sil fløteblandingen for andre gang og hell i en form eller i porsjonsformer.
Avkjøl noen minutter før du setter det i kjøleskapet til det stivner.
Vask og skjær eplene (med skall) i stykker og kjør dem grovt i en foodprosessor eller med stavmikser sammen med melis og sitronsaften.
Dra en kniv forsiktig langs kanten, og dypp deretter formen forsiktig i varmt vann til panna cottaen løsner og lar seg hvelve ut.
Hvelv panna cottaen ut på et fat.
Tilsett eplesausen og server med en gang.
Du kan også bruke små glass, da er det unødvendig å vende panna cottaen.