Ovnsbakt torsk med et lokk av pistasjnøtter
(Merluzzo in crosta di pistacchi)
Det er ikke sikkert at det er jeg som bør snakke om torsk. Du vet selvsagt alt om denne utmerkede fisken som passer både til hverdags og fest.
Men jeg kan fortelle om pistasj. Italia er verdens syvende største produsent av pistasjnøtter.
I Italia har vi to verdifulle og ulike typer av pistasjer. En dyrkes i Bronte-området på Sicilia, det er den mest kjente, og den andre dyrkes i Stigliano i Basilicata-regionen.
Pistasjnøttene er ikke bare gode, men de er også rike på kostfiber, antioksidanter, B og E vitaminer, kalium, magnesium og fosfor og de er en flott kilde til protein, folat, jern og sink.
På Sicilia finnes det mange oppskrifter med pistasjnøtter og kombinasjonen av fisk og pistasj er en klassiker i det sicilianske kjøkkenet.
Denne smakfulle og nydelige fiskeretten er veldig rask å lage og vil sikkert overraske gjestene dine.
Pistasjen danner en deilig skorpe rundt den myke torsken, mens bladpersillen gir et snev av friskhet.
Prøv det!
P.S. Hvis du lurer på om du kan finne pistasjnøtter fra Bronte i Norge, er svaret ja. Se her! www.dittitalia.no
Dif:1
Tilberedelse: 10’
Steketid: 12’
Vin: Chardonnay
Ingredienser til 4 personer:
- 4 ferske torskefileter (600-700 g)
- 80 g hele pistasjnøtter
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 ss finhakket bladpersille
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Skyll og tørk torskefiletene og legg dem i en bakepapirkledd ildfast form. Krydre med salt og pepper og drypp over olivenolje.
Hakk pistasjene grovt.
Fordel de hakkede pistasjene over torskefiletene som et lokk og dryss den finhakkede bladpersillen over.
Sett fiskefiletene midt i ovnen og stek dem i 10-12 minutter, avhengig av tykkelsen på torskestykkene. Torsken er ferdig når den flaker seg.
En tomatsalat er godt til. 🙂