Pasta med brokkoli (Orecchiette con broccoli)
I Puglia lages orecchiette tradisjonelt for hånd av durumhvete med vann og salt.
Orecchiete betyr bokstavelig talt «små ører» på italiensk.
Den karakteriske formen ligner faktisk en øreform.
Denne typen pasta er det gastronomiske symbolet for Puglia, som er en region i det sørøstlige Italia, hælen på støvelen.
Puglia er ikke så kjent som Toscana, særlig blant nordmenn, men jeg håper at mange snart skal oppdage dette området. Det er rett og slett fantastisk.
God mat, god vin, hyggelige mennesker, vakre byer og fine strender.
Det finnes mange ulike byer som man bør besøke: Lecce, Gallipoli, Alberobello, Bari, Otranto, Ostuni, Monopoli osv.
Sommeren 2013 var jeg på ferie i Puglia, og da opplevde jeg så mye som jeg bare har gode og varme minner av .
I Bari finnes det en gate i gamlebyen hvor mange kvinner sitter ved sine egne bord og lager orecchiette. Hele dagen, hver dag, hele året…i mange år.
Jeg ble kjent med ei mor og dattera hennes som hadde laget orecchiette i nesten 60 år.
Hele livet deres utspilte seg i nærheten av orecchiette-benken deres. Uten å oppleve noe annet og noe nytt.
Da satte jeg meg ned ved siden av dem, og så begynte jeg å lære å lage orecchiette.
Tror du at dette er enkelt? Nei, det er ikke så lett…
Jeg «jobbet» i to timer, men orecchiettene mine var langt fra å ligne «små ører». De var veldig annerledes enn de som ble laget av de to snille damene.
Etter opplæringen ble Thomas og jeg invitert å spise de stygge orecchiettene mine hos dem.
Det var hyggelig og morsomt å snakke med dem og være sammen med familien deres.
Jeg sa farvel og jeg lovet dem at jeg skulle øve på å lage orecchiette i Norge…. men….du har allerede forstått hvordan det gikk…
Men… det er på tide å fortsette å snakke om denne matretten som ikke er bare deilig, men den er også veldig sunn på grunn av brokkolien som har et høyt innhold av fiber, mineraler og vitaminer.
I den opprinnelige oppskriften bruker man «cime di rapa» (broccolini på norsk) en slags brokkoli. På grunn av at det ikke er så lett å få tak i dem, bruker jeg vanlig brokkoli.
Buon appetito.
Diff. 1
Tilberedelse: 15’
Steketid + koketid: 25’
Vin: Vermentino
Ingredienser til 4 personer:
- pasta 360 g (f.eks. orecchiette, farfalle eller fusilli )
- 600-700 g brokkoli
- 8 ansjos
- 2 hvitløkbåter
- 2 tørkede chilifrukter
- 40 g pecorino-ost
- salt
- 4 ss ekstra virgin olivenolje
Slik gjør du:
Kok opp 4 l vann og 40 g salt.
Vask brokkolien og skjær av bukettene.
Skjær stilkene i tykke skiver. Store buketter kuttes i to.
Skrell hvitløken.
Skjær ansjosene i biter og knus chilifrukten i en morter.
Ha brokkolien i det kokende vannet, og la det koke i ca. 5-7 minutter. Ta vare på vannet.
Varm opp olivenoljen i en stekepanne og fres hvitløken, chilifrukten og ansjosen i noen minutter.
Ta opp brokkolien av vannet med en hullsleiv, og legg den over i stekepannen.
Krydre med salt etter smak.
Ha pastaen i brokkolivannet, og kok den «al dente».
La pastaen renne av, og bland den med brokkolisausen i stekepannen i ca. 1-2 minutter.
Riv pecorino-osten over og server med en gang.