Syltetøy av røde tomater (Marmellata di pomodori rossi)
Når det gjelder mat, finnes det så mange og rare kombinasjoner av smaker som du aldri kunne forestilt deg. Og denne marmeladen kan være en av dem.
Tomat er kanskje ikke den første ingrediensen du tenker på for å lage en marmelade av. Ikke sant?
For ikke lenge siden besøkte jeg en «ny» italiensk venninne her i Oslo. Da smakte jeg denne marmeladen for første gang og jeg likte den umiddelbart. Selv Barbara har bodd i Norge i 20 år, og dette har påvirket henne litt, men når vi snakker om mat er hun 100% italiensk. Hun er også flink til å lage mat, og det er veldig snilt av henne å gi meg denne nydelige oppskriften.
Denne marmeladen passer ypperlig med myke oster. Og det er supertgodt sammen med de ostene som er laget av en blanding av melk fra ku, sau og geit, som f.eks. Robiola, La Tur og Bosina.
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Koketid: 4 timer
Vin: Donnaolimpia bianco
Ingredienser til 3-4 hermetikkglass eller glass med lokk:
- 1 kg modne cherrytomater
- 500 g sukker
- 1 økologisk appelsin
- 1 økologisk sitron
Tips: hvis du ikke finner modne tomater, kan du erstatte de 400 g av cherrytomatene med 400 g knuste tomater på boks.
Slik gjør du:
Vask og skjær tomatene i to.
Vask sitronen og appelsinen.
Riv sitronskallet og appelsinskallet.
Skrell resten av skallene av sitronen og appelsinen, og pass på at alle de hvite hinnene er fjernet. Skjær sitron-båtene og appelsinbåtene i biter.
Ha tomatene i en kasserolle. Tilsett sukkeret, sitronskallene, appelsinskallene, sitron-bitene og appelsinbitene.
Kok opp og la det stå og trekke på lav varme. Rør av og til.
Fjern det hvite skummet som danner seg på syltetøyet.
La det stå og koke i ca. 3 timer.
Mos tomatmosen lett med en stavmikser, og la mosen småkoke i ytterligere 30 minutter til den har fått en smørbar konsistens.
Mens syltetøyet småkoker, steriliserer vi glassene med lokkene.
Forvarm stekeovnen til 100 grader.
Rengjør glassene og lokkene med kokende vann, og tørk dem i ovnen i ca. 20 minutter.
Fyll straks syltetøyet på de helt rene, varme og steriliserte glassene.
Skru lokkene godt på, (bruk et kjøkkenhåndkle til å beskytte hendene) og sett glassene på hodet i minst 10 timer. Deretter kan du sette dem på lager til de skal brukes.
Syltetøy av røde tomater smaker godt til myke oster og sammen med fåreost.