Linguine med blåskjell (Linguine con le cozze)
Blåskjell er en sjødelikatesse som er delikat og nydelig. De smaker av sommer, synes jeg, selv om de kan nytes hele året.
Blåskjell kan brukes på mange forskjellige måter og kan serveres som forrett, hovedrett eller som en ingrediens i en annen sjømatrett.
Visste du at hvert blåskjell har sin egen smak diktert av havet hvor det er dyrket og av hvilken type blåskjell det er? Derfor er det viktig hvor de kommer fra.
Den italienske kysten med de fleste blåskjellfarmene er Adriaterhavskysten. Blåskjellhandelen har vært en viktig del av fiskemarkedet i århundrer og er det fortsatt i dag.
Det er i Puglia, i Taranto-området man finner de største og mest kjente blåskjellprodusentene i Italia og det er i denne fantastiske regionen med sine fine og interessante byer og med sine vakre strender som denne tradisjonelle retten har sin opprinnelse.
«Spaghetti con le cozze» er en av de klassiske rettene til det italienske kjøkkenet. En enkel pastarett med mye smak.
Blåskjell er ikke bare gode, men de er også rike på proteiner, vitamin B12, jod og selen. Vi bør spise dem oftere. Er du ikke enig med meg? 😊
Vi er så heldige at vi også finner gode blåskjell her i Norge som dyrkes i utvalgte fjorder langs kysten.
P.s: visste du at gulfarget blåskjellinnmat er hankjønn og oransjefarget blåskjellinnmat er hunkjønn?
Diff: 1
Tilberedelse: 15′
Koke/steketid: 30′
Vin: Greco di Tufo/Fiano di Avellino
Ingredienser til 4 personer:
- 320 g linguine eller spaghetti
- 1 kg blåskjell
- 150 g cherrytomater
- 3 hvitløksbåter
- ½ bunt bladpersille
- 6 ss olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Vask og rens blåskjellene godt i rennende kaldt vann.
Skrap vekk byssustrådene på skallet med en kniv.
Kast ødelagte skjell og skjell som er åpne og ikke lukker seg når du banker på dem.
Skyll og finhakk bladpersillen.
Skrell hvitløksbåtene.
Skyll og skjær cherrytomatene i to.
Varm 3 ss olivenolje i en kjele sammen med 2 hvitløksbåter på middels sterk varme.
Ha i skjellene, sett på lokk og la dem koke i noen få minutter. Rist på kjelen et par ganger mens skjellene damper seg ferdig. Skjellene er klare når de har åpnet seg. Pass på at du ikke koker dem for lenge, da vil de bli seige.
Ta opp skjellene med en hullsleiv. Blåskjellene som ikke har åpnet seg er antagelig dårlige og må kastes. Kast også hvitløksbåtene.
La skjellene avkjøles litt og ta ut innmaten. Spar noen fulle skjell til pynt.
Sil kraften i en sil.
Kok pastaen i lettsaltet vann og kok den et par minutter mindre enn det står på pakken.
Mens pastaen koker, har du resten av olivenoljen i en stekepanne som er stor nok til å romme både blåskjellene og pastaen senere.
Tilsett cherry-tomatene og hvitløken og fres dem på middels varme i noen minutter.
Hell i blåskjell-kraften og smak til med salt.
Ha den nesten ferdigkokte pastaen oppi
Bland den godt i kraften, tilsett litt av pastavannet hvis det trengs og tilsett alle skjellene, den finhakkede bladpersillen og litt pepper. Rør godt og server.