Limoncello
Limoncello er en populær likør som er blitt kjent over hele verden og som blir laget med sitronskall.
Tradisjonelt lages den med den typiske sitronen fra Amalfikysten og Sorrentokysten som kalles «l’ovale».
Det er vanskelig å fastslå opprinnelsen til denne likøren. Sorrento, Amalfi og Capri strides om oppfinnelsen.
Det som er sikkert er at denne likøren har vært omtalt siden 900-tallet.
For å forsvare oppskriften mot imitasjoner, har sitronen «l’ovale» mottatt betegnelsen «IGP indicazione di origine protetta». En slags beskyttelse av bestemte produkter fra et geografisk område.
Den opprinnelige Sorrento-sitronen må produseres i en av kommunene mellom Vico Equense og Massa Lubrense og på Capri-øya. Der bruker de et spesielt kultiverings-system.
Innhøstingen skjer vanligvis i perioden fra februar til oktober og sitronene plukkes for hånd, slik at de ikke skal komme i kontakt med jord.
Det som er spesielt med denne frukten er den elliptiske formen, den middels-store størrelsen og det tykke skallet. Det er nettopp skallet som er hovedingrediensen til limoncello. Skallet er faktisk rikt på essensielle oljer og har en veldig sterk aroma.
Det tar tid å lage limoncello hjemme, men du må ikke gi opp. 😊 Ifølge den tradisjonelle oppskriften bør limoncello trekke i spriten i mer enn to måneder.
Det er viktig å bruke en sprit med høy alkoholprosent for å unngå at likøren blir til is i fryseren.
Å lage limoncello er enkelt, men man bør følge oppskriften nøye. Då får du en veldig god likør med en intens aroma og med en fin gul farge.
Vi i Italia bruker sprit med 95% alkoholinnhold. Jeg vet at dette er ulovlig her i Norge, så du kan bruke 60% sprit. Monika, svigermora mi liker limoncello veldig godt. En gang tok jeg noen sitroner fra Italia med meg og hun laget den med 60% sprit. Den var også veldig god.
Her finner du 2 forskjellige ingrediensmengder for å lage limoncello med enten 95% alkoholinnhold eller med 60% alkoholinnhold.
I denne oppskriften anbefaler jeg å bruke sitroner fra Sorrento, fordi jeg vet at noen ganger kan du finne dem her i Norge, særlig i denne perioden. Men hvis du ikke finner dem, kan du bruke økologiske sitroner med tykt skall.
Hvis du er i Italia eller du skal dra til Italia, husk å kjøpe og ta med deg hjem disse verdifulle og nydelige sitronene.
Viktig: Limoncello må ligge i fryseren, ikke i kjøleskapet. Når den er veldig kald, vil du sette mer pris på aromaen dens.
Dif:1
Tilberedelse: 15’ + trekke-tid 70 dager
Koketid:10’
Ingredienser med sprit 95%:
- 8 økologiske Sorrento-sitroner
- 1 liter sprit 95%
- 1 liter vann
- 700 g sukker
Ingredienser med sprit 60%:
- 8 økologiske Sorrento-sitroner
- 1,5 liter sprit 60%
- 5 dl vann
- 700 g sukker
Slik gjør du:
Vask sitronene under kaldt vann og børst dem godt.
Skrell sitronene tynt (uten å ta med den hvite delen av skallene). Det er viktig å bruke bare det gule ytterste laget.
Legg dem på et stort hermetisk glass og hell 7 dl (1 liter) av spriten over.
La det stå og trekke på et mørkt og tørt sted i en måned.
Etter en måned:
Kok opp sukkeret og vannet i en liten kjele til en klar lake. La det avkjøle.
Hell sukkerlaken i sitronskallspriten og tilsett de resterende 3 dl (5 dl) av spriten.
La det stå og trekke på samme sted som før i 40 dager.
Etter 40 dager:
Sil sitronskallet fra spriten.
Fordel limoncelloen i noen flasker og legg dem i fryseren.
Server rett fra fryseren.
NB. I parentesi har jeg skrevet mengden til å lage limoncello 60% alkoholinnhold.
Takk for super oppskrift. Fant Amalfisitroner i dag og ville lage Limoncello.
Hadde egentlig tenkt å bruke en oppskrift som sto på et kjøkkenhåndkle jeg kjøpte på Capri, men så kom jeg over oppskriften din. Jeg vet at man bare skal bruke det gule skallet, men jeg presset alle sitronene og frøs ned saften. Har du noe erfaring med å erstatte noe av vannet til sukkerlaken med sitronsaften ? Jeg syns det var for gale å kaste det, og det ble ca 7 dl saft.
Hei og takk at du følger bloggen min. Jeg anbefaler ikke å bruke sitronsaft i limoncello. Du kan bruke det i noen andre oppskrifter, f. eks. https://www.danielasitalia.no/sitronformkake-plumcake-al-limone/
Du kan holde den frossen og bruke den når du trenger det. 🙂
Takk for svar Daniela 🙂
Hei, jeg har glemt å si hvorfor…sitronsaften ville gjøre det surt. 😀
Hei, og takk for oppskriften.
Jeg har også funnet en annen oppskrift der det er brukt skall av 12 Amalfi-sitroner, 0,7 l 60% sprit, 7,5 dl vann og 350 gram sukker.
Ellers er fremgangsmåten mye det samme.
Det jeg lurer på er rett og slett på om du kan se for deg hvilke forskjell det vil bli på resultatet etter hvilken oppskrift jeg velger å bruke? Om det f. eks. blir bedre smak med denne andre oppskriften i og med at en bruker mindre væske på flere sitroner? Har du målt alkoholstyrken på den du lager?
Supertakknemlig for svar 🙂
Hvis du vil du kan bruke flere sitroner. Oppskriften min er den originale fra Sorrento. Det er viktig å bruke gode og duftende sitronene. Du merker det med en gang når du lukter det. Hvis sitronene ikke er så duftende kan du bruke flere sitroner. 😀
Jeg har ikke målt alkoholstyrken, fordi jeg bruke vanligvis alkohol 90%.
Tusen takk for svaret – da bruker jeg din oppskrift 🙂
Hei Daniela,
Jeg lagde limoncello etter denne oppskriften sist vinter. Det ble SÅ fantastisk! Er glad for å se sitronen tilbake i butikken og skal lage likøren igjen i vinter. Tusen takk for god oppskrift <3
Trine
Hei Trine, tusen takk at følger bloggen min. Det var hyggelig å høre det. 😀
Tusen takk for oppskrift på perfekt Limoncello😋
Jeg lagde den i fjor, resultatet ble helt likt den vi fikk når vi ferierte i Amalfi og Sorrento, så derfor skal jeg lage den igjen i dag👍
Jeg vil påstå at Amalfi-sitroner, som nå er å få kjøpt bl.a hos Meny, er et must til denne likøren! De har en helt annen aroma enn andre sitroner som er i salg.
Jeg er enig i at saften fra sitronene egner seg å fryse til senere bruk, f.eks i kake til Påske🐣
😉Tusen takk til deg som følger mine oppskrifter. Det er hyggelig å høre at du likte limoncello… en liten smak av Italia.
Har du oppskrift paa Meloncella?
Nei. Dessverre. 😞
Hei . Kan jeg bruke 40% sprit til denne likøren ? Mvh Vigdis
Nei. Alle proporsjonene endres og resultatet vil bli veldig annerledes