Laks og-potetboller (Polpette di salmone e patate)
Hurra for “polpette”!
De som ikke liker kjøttboller, rekk opp hånda. (Jeg ser ingen 😊)
Man kan lage kjøttboller/kaker med tusenvis av forskjellige ingredienser og alle er like gode. De er rett og slett kjempegode.
Dette er en annerledes og god måte å tilberede laks på.
Hvis du er lei av å alltid spise den vanlige laksen, er denne nydelige retten til deg.
Den sprø og gylne paneringen og det myke og velsmakende interiøret, vil sikkert glede alle.
P.S: Du finner noen andre kjøttbolle-oppskrifter her på min blogg.
Kjøttboller (Polpette di carne)
Spinatboller med ricotta-ost (Polpette di spinaci e ricotta)
Fiskeboller med torsk (Polpette di merluzzo)
Diff. 1
Tilberedelse: 30’
Koke/steketid: 50’
Vin: Gavi
Ingredienser til ca. 22 boller:
- 350 g laksefilet
- 250 g potet
- 1 ss strøbrød + til å vende
- 1 ss finhakket dill
- 1 ss finhakket bladpersille
- 1 ss finhakket gressløk
- 1 stort egg
- 2-3 vårløk
- salt og nykvernet pepper
- 6-7 dl peanøttolje til fritering
Ingredienser til å koke laks:
- 1 purre
- 1 gulrot
- 2 stangselleri-blader
- 2 bladpersille-stengler
- 1 laurbærblad
- 0,5 dl hvitvin
- 3 pepperkorn
- 1 ts grov salt
- 1 liter vann
Slik gjør du:
Legg potetene med skall i kaldt saltet vann og kok opp. La dem koke til de er møre.
La dem avkjøles litt, skrell og knus dem med en gaffel.
Skrell og skjær gulroten i store biter.
Skyll stangselleri-bladene og bladpersille-stenglene.
Ha vannet, gulroten, stangselleri-bladene, bladpersille-stenglene, laurbærbladet, hvitvinen, pepperkornene og saltet i en kjele og la det småkoke i 20 minutter.
Sil kraften gjennom en sikt, kast grønnsakene og la kraften avkjøles litt.
Skyll laksen under rennende kaldt vann.
Ha i laksefileten, kok opp og la den småkoke i 6-8 minutter. La fisken avkjøles i det aromatiske vannet.
Rens og hakk vårløken.
Hakk fileten med en kniv.
Ha fisken og de knuste potetene i en bolle, rør inn vårløken, egget, strøbrødet, den finhakkede bladpersillen, dillen og gressløken og smak til med salt og pepper. Bland godt.
Form deigen til små boller, trykk litt oppå og vend dem i strøbrødet.
Varm oljen i en liten kjele til 170 grader. Bruk et termometer eller en tannpirker. Hvis du ser at den freser i oljen er temperaturen bra.
Ha i noen få boller om gangen og friter dem i noen få minutter, mens du stadig snur dem til de er jevnt brune og gjennomstekte.
Løft opp bollene med en hullsleiv. La oljen dryppe av litt over kjelen og legg dem på et kjøkkenpapir.
Serveres varme.