La Pasta

I det italienske kjøkkenet har pasta alltid hatt en viktig rolle. Alle vet at maten betyr så mye for en italiener, og at pastaen står på toppen av listen.

Pasta er rett og slett en alvorlig sak for oss, særlig når det gjelder hvordan man koker den.

Er det vanskelig å koke pasta, spør du kanskje deg selv. Nja, svarer jeg deg.

Det er ikke så vanskelig å koke pasta, men du må følge noen regler.

Du kan kjøpe den dyreste og beste pastaen som selges i butikken, men hvis pasta blir overkokt, vil vi si at du har ødelagt alt.

Pasta skal være «al dente». Det betyr at det skal være litt tyggemotstand.

Man finner et uendelig antall former og fasonger av pasta. Noen anslår at det finnes mer enn 350 forskjellige typer.

  • Fersk pasta med egg: tagliatelle, tagliolini, fettuccine, pappardelle osv.
  • Fersk pasta uten egg: trofie, orecchiette, cavatelli, gnocchetti osv.
  • Tørket pasta som består av durumhvete og vann: lange pastaformer som spaghetti, linguine, bucatini, trenette, korte pastaforme som sedani, farfalle, fusilli og små pastaformer som ditalini, stelline, ditaloni osv.
  • Tørket pasta med egg: tagliatelle, pappardelle, garganelli osv
  • Fylt fersk pasta: agnolotti, tortellini, casoncelli, cappelletti, panzerotti, tortelloni osv
  • Fersk pasta med potet: gnocchi

Slik koker man pasta:

  • Kok pastaen i rikelig med vann: 1 liter per 100 g pasta.
  • Når vannet koker, tilsett 10 g salt per liter vann.
  • Tilsett pasta og kok den uten lokk.
  • Kok pasta al dente etter anvisningen på pakken.
  • La pasta renne av og bland den med sausen i stekepannen eller i en bolle.
  • Server den med en gang.

N.B.: Jeg anbefaler å smake på pastaen underveis og finne den perfekte konsistensen og tyggemotstanden, ca. 2-3 minutter før pakkeanbefalingen. Husk at i de fleste oppskriftene skal pastaen blandes med sausen i stekepannen.

Koketiden på tørket pasta er på 8-10 minutter, på fersk pasta 3-4 minutter.

Beregn :70-80 g pasta per person om du skal servere flere retter.

100-120 g pasta per person om du spiser den som hovedmåltid.