Kyllingfileter i løk-og salviemarinade (Pollo in carpione)
«Carpione» er et begrep som indikerer en tilberedelse basert på fisk, grønnsaker, egg eller kjøtt i en spesiell eddik-marinade.
Denne type tilberedelse kalles «saor» i Veneto og «scapece» i Liguria, Campania og Puglia.
Carpione er en veldig gammel bevaringsmetode. Man brukte salt og eddik slik at maten ville holde så lenge som mulig.
Pollo in carpione er en tradisjonell piemontesisk sommermatrett.
På 60-og 70 tallet var denne sommerlige retten veldig populær, særlig på små kroer som vi kaller «piola» eller «bocciofila». Små steder hvor man spiser hjemmelaget mat og drikker godt til rimelige priser. Der kan du også spille kort, eller boccia, eller bare slå av en prat med noen.
Jeg anbefaler å lage en stor porsjon, så du kan slippe å lage mat i noen dager og kyllingen får enda mer smak. Du kan servere den både som forrett og hovedrett. Fint å ta den med seg på jobb og til en piknik.
Dif: 1
Tilberedelse: 15’
Steketid: 30’
Vin: Sauvignon
Ingredienser til 4 personer:
- 500 g kyllingfileter
- 2 egg
- 100 g brødrasp, til å vende i
- hvetemel 00, til å vende i
- 4 løk
- salvie
- 1,5 dl hvitvin
- 1,5 dl hvitvinseddik
- 3 dl vann
- 1 ss sukker
- peanøttolje til fritering
- 4 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Skrell og skjær løkene i tykke skiver.
Skyll og tørk salviebladene.
Surr løkene i olivenolje på svak varme i en stekepanne i ca. 10 minutter. Rør om av og til.
Hell i hvitvinseddiken, vannet og hvitvinen og la det småkoke i 10 minutter.
Tilsett salviebladene og sukkeret og la det trekke i noen minutter til.
Smak til med salt og pepper.
Skyll og tørk kyllingfiletene.
Skjær kyllingfiletene i to på langs.
Bank dem med en kjøtthammer mellom 2 bakepapir, så de får jevn tykkelse.
Ha hvetemelet i en dyp tallerken.
Pisk eggene med en klype salt i en annen og ha brødraspet i en tredje.
Varm maisoljen i en stekepanne.
Dypp kyllingfiletene først i hvetemelet, så i eggene og til slutt i brødraspet så de blir dekket
Stek dem i den varme oljen i noen minutter.
Snu dem minst en gang, slik at de blir gyllenbrune på begge sider.
Ta kyllingfiletene opp med en hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir.
Legg dem på i en dyp form og hell løk/salviesausen over og la det bli avkjølt.
Sett formen i kjøleskapet i minst 4 timer før servering.
Jeg anbefaler å lage denne retten dagen i forveien.
Tips 1: makrellfileter, hardkokte egg og squash kan tilberedes på samme måte.
Tips 2: du kan skjære kyllingfiletene i små strimler og legge dem i små glass.