Kremet sellerirotsuppe (Crema di sedano rapa)
Når vinteren kommer og temperaturen synker, stiger ønsket om å spise en god og varm rett.
Hvis den også er sunn, aromatisk og velsmakende, blir den bare en glede og en liten kos.
Ikke alle vet (kanskje) at selleriroten er en rot med flere næringsegenskaper. Den består av en stor prosentandel vann og er svært kalorifattig. Til gjengjeld er den rik på mineralsalter og vitaminer. Rett og slett er sellerirot en skikkelig fiberbombe og ikke minst er den veldig god. Smaken er litt skarp og søtlig.
Hver gang jeg lager denne suppen hos Los&co er det alltid en suksess. Noen sier at sellerirotsuppen er «den beste suppen de vet»
Særlig Maria elsker den, det vet jeg. Etter noen år vet jeg hva den enkelte liker best.
Jeg er veldig førnøyd når noen kommer til meg for å spørre om oppskriften og hvordan jeg lager det.
Det gleder meg veldig.😊
Hvis du ønsker en knallgod suppe, kan du servere den med grovhakkede hasselnøtter eller sprøstekt bacon.
Buon appetito
Diff: 1
Tilberedelse: 30’
Koketid/steketid: 50’
Vin: Vermentino
Ingredienser til 4 personer:
- 800 g sellerirot
- 300 g potet
- 1 løk
- 1 l. grønnsakskraft
- 1,5 dl kremfløte eller melk
- ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Til servering:
Krutonger:
- 4 skiver loff (uten skorpe)
- 1 hvitløksbåt, finhakket
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Parmesan-chips:
- 50 g revet parmesan
- noen blader timian
Slik gjør du:
Sellerirotsuppe:
Rens, skrell og skyll selleriroten. Skjær den i terninger.
Skrell og skjær potetene i terninger.
Skrell og skjær løken i skiver.
Ha løken i en kjele og la den surre på svak varme i ca. 5 minutter.
Tilsett potetene og selleriroten. Hell over grønnsakskraften og la det koke opp.
Demp varmen og la suppa trekke ved kokepunktet i 30-40 minutter til selleriroten er helt myk.
Kjør suppa i en mikser eller i en foodprosessor til den er helt glatt.
Tilsett kremfløten og rør godt inn.
Smak til med salt og pepper.
La suppa trekke på lav varme i 5-10 minutter.
Server den med krutonger og parmesan-chips.
Krutonger:
Sett ovnen på 225 grader.
Skjær opp brødet i omtrent like store terninger (eller i andre former).
Bland olivenoljen sammen med den finhakkede hvitløken, salt og pepper og hell blandingen over brødterningene i en bolle. Rør godt.
Fordel krutongene på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek dem i ca. 8 minutter, til krutongene er gyldne og sprø. Rør om et par ganger underveis.
Parmesan-chips:
Sett ovnen på 200 grader.
Bland den revne parmesanen sammen med timian i en liten bolle.
Lag små sirkler av parmesan med en teskje over et bakepapirkledd stekebrett.
Stek dem i ca. 5 minutter. Parmesanen skal smelte, men den bør ikke bli brun.