Kremet asparges og ertesuppe (Vellutata di asparagi e piselli)
Velkommen vår… med sine farger, dufter og smaker.
Etter en grå vinter trenger vi farger. Er dere enige med meg?
Grønn er en av de første fargene som våren gir oss.
Denne nydelige, sunne og supergode kremete suppen bringer med seg smaken og fargene til våren.
For å få en enda mer «fløyelsaktig» suppe, lager jeg en grønnsakssaus som tilsettes til suppen og som gjør den til en av de beste kremete suppene du har spist.
(Ved å tilsette en blanding av eggeplomme og kremfløte eller en blanding av smør og hvetemel i en suppe endrer vi navnet til supper i Italia. Det blir “veloutésuppe” på grunn av konsistensen)
Løp og kjøp asparges og erter, fest forkleet ditt og sett i gang. 😊
Diff: 1
Tilberedelse: 20′
Koketid: 40′
Vin: Pinot grigio
Ingredienser til 4 personer:
- 300 g frosne erter
- 400 g asparges
- 1 purre
- 1 l. grønnsakskraft
- ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svartpepper
Til grønnsakssaus:
- 1 dl grønnsakskraft eller grønnsaksbuljong
- 10 g smør
- 10 g hvetemel 00
- salt og nykvernet svartpepper
Til servering:
- 1 ss hasselnøtter, ristet
Til pynt:
- noen asparges-tupper
- 1 ss erter
Slik gjør du:
Asparges og-ertesuppe:
Skjær av den nederste og harde delen av aspargesstilkene.
Skrell nederste del av stilkene tynt med potetskreller.
Skjær aspargesene i biter og ta vare på noen tupper til pynt.
Rens, skyll og skjær purren i tynne skiver.
Ha purren i en kjele med olivenoljen og la den surre på svak varme i ca. 3 minutter.
Tilsett aspargesene og ertene. Hell over grønnsakskraften og la det koke opp.
Demp varmen og la suppa trekke ved kokepunktet i ca. 10-15 minutter til grønnsakene er helt møre.
Kjør suppa i en mikser eller i en foodprosessor til den er helt glatt og sil den for å få en fløyelsaktig konsistens.
Grønnsakssaus:
Varm grønnsakskraften i en liten kjele nesten til kokepunktet.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele på middels varme.
Trekk kjelen til siden og dryss hvetemelet over og rør godt sammen med en visp så det dannes en lys jevning (roux). Sett kjelen tilbake på platen og fortsett å røre om.
Hell i grønnsakskraften og rør godt sammen så jevningen løser seg opp. Rør til det er klumpfritt og kok opp.
Demp varmen, smak til med salt og pepper.
La sausen trekke under omrøring ved kokepunktet i minst 15 minutter.
Til pynt:
Kok opp vann i en dampkoker, legg asparges-tuppene og erter på en damprist og la dem dampkoke i ca. 5 minutter til de er al dente.
Tilsett sausen i suppa og smak til med salt og pepper.
La suppa trekke på lav varme i 5 minutter.
Server den med de ristede hasselnøttene og de dampede asparges-tuppene og ertene.
Dette blir min sekstendemaisuppe – nærbutikken byr på nyydelig italiensk grønn asparges i løsvekt!
Tror jeg rister pinjenøtter, siden det finns i skapet!
Takk for herlig inspirasjon via dine innlegg – og ha en fin søtt’nemai 🇳🇴 🇮🇹🇳🇴🇮🇹🇳🇴🇮🇹
Tusen takk. Jeg er også veldig glad i suppe. Buon appetito 👩🍳