Kokt -på-nytt-suppe (Ribollita)
Denne deilige suppen heter «ribollita», på norsk «kokt på nytt», fordi den opprinnelig ble laget av rester fra gårsdagens grønnsaksuppe, som ble varmet opp igjen med daggammelt brød og litt ekstra olivenolje over.
Ribollita er opprinnelig en bondesuppe fra den fabelaktige regionen Toscana.
Den er en typisk grønnsaksbasert toskansk suppe, som er perfekt i vintertiden. Den varmer hjertet og kroppen.
I gamle dager var det tradisjon å forberede ribollita på fredagen for å spise den de følgende dagene.
Det finnes noen ulike varianter av denne suppen rundt om i Toscana, men alle er enige om 2 ting:
– for å bli kalt «ribollita» må den inneholde to typer kål: savoykål og sortkål og hvite bønner (cannellini)
– man må ikke bruke bønner på boks
Det er best å lage alt fra bunnen…som alltid, smaken blir både utrolig god og innbydende.
I noen varianter tilsetter de svinesvor for å gjøre suppen mer velsmakende. Hvorfor ikke?
Denne suppen blir enda bedre hvis den lages dagen før servering.
Dif:1
Tilberedelse: 25’ + 8-10 timer til bløtlegging
Vin: Vernaccia eller Chianti
Ingredienser til 6 personer:
- 300 g savoikål
- 250 g sortkål
- 250 g tørkede hvite bønner
- 150 g modne tomater eller passata
- 2 poteter
- 1 løk
- 1 gulrot
- 1 stilk stangselleri
- 1 hvitløksbåt
- ½ bunt bladpersille
- 2 kvister rosmarin
- 3 kvister timian
- salt, nykvernet svart pepper
- 3 ss ekstra virgin olivenolje pluss til drypping
- 6 skiver daggammelt landbrød
Slik gjør du:
Legg bønnene i bløt kvelden før og la dem ligge i vann natta over.
La bønnene renne av neste dag.
Kast vannet bønnene har ligget i og ha dem i en kjele med nytt vann. Legg på lokket og la dem koke i 1 time.
Når bønnene er ferdige, sett dem til side, men ikke kast kokevannet.
Skyll og skjær savoikålen i strimler. Skyll og skjær bladene fra stilkene på sortkålen, fordi de er harde og skjær dem i strimler.
Skyll sellerien, skrell og skjær gulroten og potetene i små terninger.
Skrell og finhakk løken og hvitløken.
Skyll bladpersillen og rist av vannet og finhakk bladene.
Skyll rosmarinen og timianen og plukk nålene av stilken.
Hell olivenoljen i en stor kjele. La gulroten, sellerien, løken og bladpersillen surre på svak varme i noen minutter.
Bland i tomatene og rør godt.
Rør inn kålstrimlene, potetene, rosmarinen og timiaen.
Tilsett kraften fra bønnene og kok opp suppen. Skru ned til middels sterk varme og la grønnsakene koke under lokk til de er møre.
I mellomtiden miks halvparten av de hvite bønnene med en stavmikser. Sett dem til side.
Når grønnsakene til suppen er møre, miks en tredjedel av dem.
Bland suppen, de hvite bønnene og kremen av hvite bønner i kjelen og la suppen koke i omtrent 10 minutter til. Husk å røre innimellom.
Smak til suppen med salt og pepper.
Legg en brødskive på hver tallerken og øs suppen over.
Drypp over olivenoljen og server.