Kjøttboller (Polpette di carne)
Hvert land har sine egne kjøttboller med sine egne ingredienser, aromaer og navn.
De første oppskriftene om «polpette di carne» (på italiensk) finner vi i en kokebok av Maestro Martino fra 1400 -tallet.
I begynnelsen ble kjøttbollen født som en resirkulering av matrester, men den utviklet seg over tid.
I dag foretrekker vi å bruke gode og ferske ingredienser.
Kjøttboller er en klassisk matrett i det italienske kjøkkenet.
Det finnes noen ulike varianter av denne nydelige oppskriften.
Noen bruker bare storfekjøtt og noen blander forskjellige typer, som f.eks. okse, svin, kylling eller salsiccia (pølse).
Osten kan også variere, noen bruker parmesan og noen bruker pecorino, provola osv.
Men, resultatet er alltid det samme: alle liker kjøttboller, både barn og voksne. Ikke sant?
Dif:1
Tilberedelse:
Steketid:
Vin: Valpolicella
Ingredienser til 4 personer:
- 400 g okse karbonadedeig
- 1 tykke skive loff eller landbrød, uten skorpe
- 0.5 dl H-melk
- 2 egg
- 1 ss bladpersille, finhakket
- 2 hvitløksbåter, finhakket
- 100 g parmesan, ferskrevet
- en klype muskatnøtt
- 50 g brødrasp + til å vende i
- salt og nykvernet svart pepper
- maisolje til fritering
Slik gjør du:
Skjær brødet i biter og bløtlegg det i melken i 10 minutter før du heller den av. Press ut resten av væsken. Hakk det våte brødet.
Bland sammen karbonadedeigen med den hakkede bladpersillen, brødet og hvitløksbåtene i en bolle.
Rør inn eggene, parmesanen, brødraspen og muskatnøtt og smak til med salt og pepper.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
(Tilsett eventuelt litt mer brødrasp dersom du synes deigen er for løs.)
Form deigen til små og like store kjøttboller (ca. 30 g) og vend dem i brødrasp.
Varm oljen (til 170 grader) i en stekepanne. Ha i kjøttbollene, noen få om gangen, og stek dem mens du stadig snur dem til de er jevnt brune og gjennomstekte.
Legg dem over på kjøkkenpapir noen minutter før du serverer.