Karneval-søtsaker (Limoncini marchigiani)
Limoncini er en av de mest populære karneval-oppskriftene på gjærbakst med en intens sitrus-aroma fra Marche regionen der den kommer fra.
Hvis du ennå ikke kjent med limoncini, er dette riktig tidspunkt til å lage og forberede dem sammen.
Disse lekre og velduftende sitronsnurrene er en type bollebakverk med sukker og sitron.
Du kan erstatte sitron med appelsin hvis du vil, da blir de kalt «arancini».
Både appelsin og sitron gir friske sitrus aromaer til denne friterte søtsaken, en unik duft og smak. Husk å alltid bruke økologiske sitrus.
Oppskriften er veldig enkel å følge, men det tar litt tid på grunn av hevingen… men tro meg… det er virkelig verdt det, og du vil bli belønnet med deilige og nydelige søtsaker.
Du kan i stedet for å fritere limoncini steke dem i ovnen. Det blir sikkert sunnest, men smaken er ikke den samme.
De typiske karneval-søtsakene er for det meste fritert. Denne skikken stammer fra det faktum at i januar/februar ble grisene slaktet med den påfølgende overflod av svinekjøtt fett eller smult som er ideell til fritering av søtsaker.
Så…er du klar til å lage limoncini? 😊
Diff. 1
Tilberedelse: 20’ + 3 timer
Steketid: 10’
Vin: Recioto
Ingredienser til 2-3 personer: ca.25 stk.
- 250 g hvetemel 00
- 20 g smør
- 1,25 dl helmelk
- 13 g fersk gjær
- 1 egg
- 1 ss Anis-likør (eller Rom eller akevitt)
- 1 klype salt
- 3 ss melis
Fyll:
- sitronskall fra 2 sitroner, revet (økologisk sitron)
- 130 g sukker
Til fritering:
- 1 l peanøttolje
Slik gjør du:
Bruk romtempererte ingredienser.
Smuldre gjæren i melken og bland sammen til gjæren er løst opp.
Smelt smøret i vannbad. (Eller i mikrobølgeovn).
Bland egget godt med gjær-melkrøren og likøren i en bolle med en treskje. Tilsett det smeltede smøret og hvetemelet litt om gangen.
Kna deigen sammen på bordet til den er jevn og smidig.
Legg deigen i en bolle, dekk den med plastfolie og sett til heving på et lunt sted i ca. 2-3 timer til deigen har hevet til dobbel størrelse.
Mens deigen hever kan du lage fyllet.
Bland sukkeret med det revne sitronskallet i en liten bolle .
Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle den ut en til 3 mm. tykk rektangelformet leiv og smør på fyllet.
Rull sammen fra langsiden og del i omtrent like store biter (1 cm).
Varm oljen i en høy gryte med tjukk bunn til 170 grader, (sjekk med en tannpirker, den er klar når det freser rundt den).
Friter 3-4 stk. om gangen på middels høy varme i noen få minutter på hver side til de er gylne, ikke brune.
Legg dem på kjøkkenpapir før du strør på med melis.
Server når de er litt lunkne.