Karneval-søtsaker (Chiacchiere eller bugie)
«Chiacchiere eller bugie» er blant de mest elskede italienske søtsakene i karnevalstiden og er knyttet til denne festlige perioden. De er karneval-søtsakene «par excellence».
De har forskjellige navn avhengig av den italienske regionen hvor de er laget: «frappe» i Roma og i Emilia Romagna, «crostoli eller galani» i Veneto, «cenci» i Toscana, «bugie» i Piemonte, «chiacchiere» i Campania, Sicilia, Puglia og Calabria osv.
Hver region i Italia har sin egen versjon (oppskrift) av disse typiske karneval-søtsakene. Alle ligner hverandre, men med små forskjeller… alle er like gode.
De er veldig smuldrete og de lages ved å trekke en enkel deig veldig tynn, som så blir stekt og deretter sprinklet med melis til slutt.
De er en veldig gamle karneval-søtsaker, det finnes faktisk mange vitnesbyrd om dem.
Tidligere ble de stekt i animalsk fett, spesielt i svinekjøttfett, fordi griser ble slaktet i denne perioden, men nå foretrekker man å bruke olje. Den mest brukte er peanøttolje som er perfekt til fritering.
Noen elsker «chiacchiere» veldig tynn, noen elsker dem mer fyldige og noen andre med fylling, men det som er viktig er at de må ha bobler på overflaten!
I februar er konditoriene fulle av «chiacchiere» og deres umiskjennelige duft «beruser» luften.
De bringer mye glede og blir likt av unge og gamle. Det er lett å falle for fristelsen, én enkelt «chiacchiera» er aldri nok!
Enten det er første eller hundrede gang du har smakt en, hver bit av «chiacchiera» er magi: og det er karnevalstid nå!
Diff. 1
Tilberedelse: 20’ + 1 time
Steketid: 15’
Vin: Brachetto
Ingredienser for 3-4 personer:
- 250 g hvetemel, pluss til kjevling
- 1 ss g sukker
- 25 g smør (eller smult)
- 1 egg
- 0,3 dl tørr hvitvin
- 0,15 dl grappa (aquavit)
- 1 sitronskal
- 3 ss melis til å sikte over
- en klype salt
Til fritering:
- 1 l peanøttolje (eller smult)
Slik gjør du:
Smelt smøret i vannbad. (Eller i mikrobølgeovn).
Sikt melet i en haug på bakebordet (eller i en bolle). Dryss en klype salt og rør inn sukker og sitronskallet.
Lag en fordypning i midten av melet.
Ha egget, hvitvinen, aquaviten og det smelte smøret i fordypningen. Bruk en gaffel og arbeid melet inn (i eggene), litt etter litt.
Elt det sammen til en smidig deig. (ca. 10 minutter.)
Form deigen til en ball og la den hvile under plastfolie i 1 time. (Ikke i kjøleskapet).
Kjevle den ut på melet bakebord til en tynn leiv, eller lag tynne flak i en pastamaskin. (ca. 1 mm.)
Bruk en kaketrinse til å skjære den i strimler ca. 6×10 cm.
Lag et vertikalt kutt i midten av hvert rektangel.
Varm olje i en kasserolle (fram til 170 grader) og stek strimlene (2-3 stk. om gangen) til de blir gylne, ikke brune.
Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir.
Sikt melis over.