Kanin som tunfisk (Tonno di coniglio)
Jeg vet at navnet høres merkelig ut, men etter at jeg har fortalt litt om oppskriften og historien til denne matretten, blir sikkert navnet mer forståelig.
Opprinnelsen til denne oppskriften kommer fra lokale bønder i Monferrato-området i Piemonte.
På den tiden fantes ikke kjøleskap, og bøndene hadde behov for å bevare kaninkjøttet i lang tid.
Slik brukte de det eldste konserveringsmiddelet: olivenolje.
Måten å konservere kaninen på ligner på måten å lage tunfisk i olje. Konsistensen er også lik.
Kanin- tunfisk spises kald som forrett sammen med noen salatblader.
Det er best å lage kaninen minst en dag før servering. Slik kan kjøttet absorbere alle de gode aromaene som vi bruker i matlagingen, og får en harmonisk smak.
Jeg oppdaget denne nydelige retten for noen år siden på en restaurant i Torino. Kjøttet smeltet i munnen og det luktet så godt at jeg bare måtte spørre dem om denne velsmakende oppskriften.
Diff. 1
Tilberedelse: 30’+ 8 timer til avkjøling
Koketid: 90’
Vin: Barbera d’Alba
Ingrediensene til 6-8 personer:
- 1 hel kanin
- 2 stilker stangselleri
- 1 bunt salvie
- 1 løk
- 2 gulrøtter
- 2 stilker bladpersille
- 12 hvitløkbåter
- 3 laurbærblad
- 5 einebær
- 3 ts grovt salt
- 2 ts hel svart pepper
- 5 nellikspiker
- ekstra virgin olivenolje etter behov
- salt, nykvernet svart pepper
Til servering:
- 3-4 norgesglass eller syltetøyglass
Slik gjør du:
Skrell løken og gulrøttene.
Vask sellerien og bladpersillen.
Skjær sellerien, gulrøttene og løken i store biter.
Ha alle grønnsakene og urtene i en stor kjele.
Tilsett grovkornet salt og hele pepperkorn og hell på vann. Kok opp.
Rens og vask kaninen.
Ha i kaninen i det kokende vannet. Legg på lokket og la det trekke ved kokepunktet til kjøttet er mørt i ca. 90 minutter.
Trekk kjelen av varmen og la kaninen stå i kraften til alt har kjølnet. (ca. 6-8 timer).
Ta opp kjøttet
Riv kjøttet av kaninen med hendene. (Det er ikke lov å bruke kniv.) Salte og pepre.
Skyll og tørk salvien godt.
Skrell og skjær hvitløkbåtene i to biter.
Hell i olivenoljen i glassene, legg i 2-3 biter av hvitløken, noen salvieblader og et lag kaninkjøtt. Fortsett å legge lagvis. Hell til slutt på olivenolje til den dekker kjøttet.
Spis det dagen etter når alle smakene har blandet seg.
N.B. Hvis du vil beholde det lenger anbefaler jeg:
Lukk og plasser glassene i en stor kjele. Hell på kaldt vann til det dekker, gi det et oppkok og la dem trekke i 45-60 minutter.
La glassene stå i vannet til det er avkjølt. På denne måten skapes det et vakuum i krukkene. De holder i 5-6 måneder.