Kanin i rødvin (Coniglio al civet)
Jeg vet at det er mange som ikke liker å spise kanin her i Norge. Det er sikkert også mange som aldri har spist det og som ikke vet hvordan man tilbereder det.
Å spise kanin og hare er ganske normalt i Italia.
Kaninkjøtt er lyst, magert, mørt og velsmakende og det er svært populært i hele Italia.
Vi tilbereder kanin på ulike måter: med oliven, med tomatsaus, i ovnen eller i stekepannen, men denne måten å lage kanin på er en av mine favoritter.
Kanin «al civet» eller «sivé» på piemontesisk dialekt er typisk og populær vintermat.
«Al civet» er en måte å tilberede noen typer kjøtt på, som f.eks. kanin, hare eller rådyr.
Denne måten å tilberede kjøttet på, består i å marinere kjøttet i vin (en god vin) i ca. 24 timer, sammen med en blanding av grønnsaker, krydder og urter, og deretter tilberede det.
Alt dette gir en intens og karakteristisk aroma til kjøttet.
I den gamle og originale oppskriften (som kommer fra Piemonte), tilsatte de også blod fra dyret for å gi en kremaktig konsistens til sausen.
Denne velsmakende kaninretten i rødvin passer perfekt med polenta eller med potetpuré.
Buon appetito.
Dif. 1
Tilberedelse:
Koketid: 60’
Vin: Dolcetto eller Barbera
Ingredienser til 6 personer:
- 1 kanin med lever
- 1 løk
- 1 gulrot
- 1 stilk stangselleri
- 1 l rødvin Dolcetto eller Barbera
- 1 kvist rosmarin
- 3 blader salvie
- 1 hvitløkfedd
- 2 einebær
- 2 hele nellik
- 2 laurbærblad
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 3 svarte hele pepperkorn
- salt og pepper
Slik gjør du:
Del opp kaninen i biter. Skyll, tørk og legg dem i en bolle.
Skrell og skjær i biter løken, gulroten og stangsellerien.
Legg de oppskårne grønnsakene sammen med kjøttet.
Tilsett laurbærbladene, rosmarinen, salvien, hvitløkfeddet, einebærene, nellikene og lett knust helpepper.
Hell på rødvinen og dekk til bollen med plastfolie.
Mariner kaninen i kjøleskapet minst natten over, men gjerne 24 timer.
Snu kjøttbitene et par ganger under marineringen.
Ta kjøttet ut av marinaden og la det renne av på kjøkkenpapir.
Ta vare på marinaden med grønnsakene . (Ellers sil den fra og tilsett ny vin).
Varm oljen i en gryte, legg i kaninbitene og brun dem godt på alle sider.
Hell i marinaden med grønnsakene og tilsett salt og pepper. Gi det et oppkok, rør av og til.
Legg på lokk og la gryten trekke på svak varme i ca.50 minutter, eller til kjøttet er mørt. Ta opp kaninkjøttet, legg det på et fat og hold det varmt.
Kjør sjyen med de kokte grønnsakene i en foodprosessor. (Fjern krydderne først).
Smak til med salt og pepper.
Ha kaninbitene tilbake i sausen i kjelen og varm dem igjen hvis det trengs .
Server med en gang.