Julekake fra Liguria (Pandolce genovese)
Hvert land i verden har sine egne oppskrifter til jul, og i Italia kan vi finne minst en for hver region.
Genovesisk pandolce eller bare pandolce, blir ofte kalt «genovesisk panettone». Det er et typisk og spesielt produkt fra Genova, men den er blitt en klassisk uunngåelig på bordet i hele Liguria.
Det finnes i to versjoner, en «høy» og en «lav», begge har en rund form.
Opprinnelig var den første versjonen den «høye», med surdeig og med svært lange forberedelsestider. Med innføring av kjemisk gjær, ble den «lave» versjonen født. Så er det blitt mye raskere å forberede det.
Ifølge en legende var det en doge, et statsoverhode, i republikken Genova som åri 500 foreslår en konkurranse blant de mesterkonditorene i Genova. De skulle lage en dessert som skulle representere rikdommen i Genova og den skulle være næringsrik, ha lang holbarhet og egne seg for lange sjøreiser.
Oppskriften som du finner her, er den til den lave kaka. (den raskeste metoden).
Det som er bra med denne kaka er at den er enkel å forberede og at den holder seg i lang tid.
God jul.
Diff:1
Tilberedelse: 25’
Steketid: 45’
Vin: Moscato /Malvasia
Ingredienser til en stor kake eller to små kaker:
- 300 g hvetemel 00
- 100 g sukker
- 1 egg + 1 til pensling
- 85 g smør, romtemperert i terninger
- 150 g korinter eller rosiner
- 50 g kandisert appelsinskall
- 50 g kandisert sitronskall
- 20 g pinjekjerner
- 0.8 l helmelk
- 10 g bakepulver
- 1 klype salt
- 0.4 dl Marsala likør (valgfritt)
Slik gjør du:
Bløtlegg korintene i vann i ca. 30 minutter.
Forvarm ovnen til 170 grader.
Bland smøret og sukkeret godt med en gaffel i en bolle.
Ha i hvetemelet og bakepulveret og rør godt.
Tilsett egget og saltet.
Hell i helmelken litt om gangen og Marsalaen.
Tilsett korintene, pinjekjernene, de kandiserte appelsinskallene og sitronskallene. Bland godt.
Her kan du bestemme om du vil lage en stor kake eller to små kaker.
Sett kaka på et stekebrett dekket med papir. Gi den en rund form og flat den litt. Den bør være ca. 3 cm høy.
Pensle med egg og stek den midt i ovnen i ca. 45 minutter.
Den ser nydelig ut. Det har sneket seg inn en feil. Hvor mye Marsala bruker du? Er det 0,4 dl eller?
God jul til deg!
Hilsen Randi Grayston
Hei Randi. Det er riktig. Jeg har glemt å skrive 0,4 dl. Tusen takk. Nå har jeg korrigert det. 😉