Jordskokkpai med sesamfrø (Torta salata ai topinambur e sesamo)
Hjemmelaget pai er så godt og de som jobber på Los&co vet det.
Alle på Los&co er veldig glade i pai…UUUUTEN TVIL. (Kjenner du kanskje noen som ikke liker det?)
Men, da jeg laget denne paien for første gang, var jeg litt bekymret for at noen av loserne ikke ville like den, på grunn av jordskokk-smaken. Jeg liker mye den nøtteaktige smaken som kan minne om artisjokk. Men nei, jeg tok feil… de ble forelsket i det med en gang.
Nå er jeg nysgjerrig…kommer du også til å bli glad i det?
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Steketid: 50’
Vin: Arneis
Ingredienser til 4-5 personer:
Til paideig:
- 200 g hvetemel type 00
- 100 g smør
- 0,7 dl iskaldt vann
- salt
Paiform 26 cm i diameter
Har du ikke tid til å lage paideig, kan du kjøpe den ferdig.
Til fyll:
- 750 g jordskokk
- 100 g pecorino dolce-ost eller parmesan
- 3 egg
- 100 ml kremfløte
- 2 hvitløkbåter
- 1 ss sesamfrø
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt, nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Start med å lage paibunnen.
Ha saltet i hvetemelet og bland godt. Smuldre smøret i hvetemelet og kna det godt sammen med hendene i en bolle.
Ha i kaldt vannet og bland det godt til en jevn deig. La deigen hvile kaldt i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Trykk deigen ut i en paiform og prikk bunnen over det hele med en gaffel. Dekk bunnen med bakepapir og et lag bakeperler eller tørkede kikerter oppå.
Forstek bunnen i 10 minutter til den er gylden. Ta ut paiskallet og avkjøl.
Skru temperaturen opp til 200 grader.
Skrell, vask og skjær imens jordskokkene i tynne skiver (med en mandolin er det raskest og lettest).
Skrell hvitløkbåtene
Riv pecorino-osten.
Ha i olivenoljen i en stekepanne, tilsett hvitløkbåtene og jordskokkskivene og la dem surre over lav varme i 10 minutter, til de mykner. Rør av og til. Dryss på salt og pepper og trekk stekepannen av varmen. Ta opp hvitløkbåtene og kast dem.
Bland eggene med kremfløte og den revne osten i en bolle og smak til med salt og pepper.
Fjern bakepapiret og bakeperlene, og fordel jordskokkene jevnt i tertebunnen.
Hell eggeblandingen over og dryss sesamfrøene over
Stek paien i forvarmet ovn i ca.25-30 minutter.
Server paien varm eller lunken, med en salat som tilbehør.
P.s.: Jeg pleier å skrelle jordskokk, men du kan også børste den grundig (skallet er så tynt at det er spiselig) og bruke den etter ditt ønske: kokt, stekt, fritert eller gratinert. Jordskokk kan nytes i mange forskjellige retter og alle er like gode. (Det synes jeg.)