Italiensk meny

Italiensk meny

Endelig er dagen som du har drømt om så mange ganger kommet.

Du sitter for første gang på en restaurant i en liten og fascinerende by i Italia, og du gleder deg til å smake på rettene som du har hørt og lest om i aviser og bøker. Men de har ikke en meny på engelsk og du prøver å lese og lese… og lese uten å forstå hva det egentlig står.

Jeg kan hjelpe deg med det! Her finner du en liten guide for å bli kjent med den italienske menyen.

Lykke til.

 

Aperitivo

I begynnelsen betydde aperitivo bare noe å drikke før et måltid.

Vinlikøren “Vermuth”, produsert i TORINO, var i gamle dager en populær aperitiff. Det var en søt og aromatisk likør som ble servert enkelt, uten noe ved siden av. I dag har Vermouth blitt til den mer moderne Dry Martini, en aperitiff med grønn oliven i glasset.

Nå har betydningen aperitivo utvidet seg til å bli en hyggelig inkluderingsarena. Man bruker å ta en tur innom baren med venner etter jobben kl. 18-19.eller lørdag, søndag kl. 11-12 for å drikke aperitiff, ta en liten prat sammen og kose seg.

I dag bestiller man vanligvis et glass frisk hvitvin, prosecco, champagne eller rødvin, mens man spiser forskjellig fingermat.

SMÅ porsjoner av:

  • pizza
  • bruschetta med gode pålegg
  • pasta
  • italiensk spekemat
  • ulike typer av oster
  • grønnsakomeletter
  • salater
  • oliven

Når man har en stor middag hjemme, pleier man også å servere aperitivo.

En glimrende og deilig måte å vente på at alle gjestene er kommet.

 

Antipasto (Forrett) 

Et herlig utvalg av småretter, både kalde og varme som skal vekke appetitten.

Italiensk antipasto serveres ved bordet før det ekte måltidet begynner.

Den har vært en del av den italienske kulturen i flere århundrer. Man finner antipasto- retter over hele landet med ulike variasjoner fra region til region, fra by til by, til og med fra familie til familie..

En klassisk antipasto består av “un piatto di affettati”, en tallerken med forskjellige typer av “salumi” som er oppskåret.  Der “kongen” uten tvil er Prosciutto Crudo ! (parmaskinke)

Noe merkelig: i Torino serverte  restauranten «Cucco» på 70-tallet 60 ulike typer antipasto.

 

Primo

 I italienske hjem har pasta alltid hovedrollen.

Den første av de tre viktige rettene i et italiensk måltid. Vanligvis består “il primo” av pasta eller risotto, men suppe kan også vare vanlig.

Fersk pasta blir mest servert som festmåltid. Mange familier fortsetter tradisjonen å lage hjemmelagd fersk pasta.

 

Secondo

Den andre retten og hovedrett.

Består ofte av stekt eller grillet kjøtt eller fisk. Hver region har sine spesialiteter. F.eks i Toscana brukes man gjerne kaninkjøtt, mens i syd-Italia brukes lam og geit (capretto).

 

Contorno

Tilbehør til hovedretten som gjerne består grønnsaker eller belgvekster.

Hvis dere er på en italiensk restaurant skal dere velge en «contorno» fra menyen som passer bra med kjøttet eller fisken som dere har bestilt. Contornoen kommer ikke sammen med hovedretten som på norske restauranter.

 

Dolce

Den viktige og søte avslutningen.

Den italienske fantasien er ubegrenset når det handler om å skape dessert.

Noen italienske desserter er verdensberømte.: tiramisu og pannacotta. Men, italienere er også flinke til å lage desserter med enkle ingredienser, f. eks cantuccini (kjeks) med Vin Santo, “affogato” som er vanlig vaniljeis “druknet” i espressokaffe eller i en deilig kirsebærsaus eller i kakaokrem. Sist, men ikke minst, sorbet.

Måltidet, kort eller langt avsluttes vanligvis med søtsaker. Det kan være bakverk, is, marengs eller “dolce al cucchiaio” som pannacotta, tiramisu, créme caramel og bunet.