Appelsin og fenikkelsalat (Insalata di arance e finocchi)
Det er ikke så lett å finne fin og god fennikel i Norge. Men, for noen dager siden var jeg i en butikk, og mens jeg gikk rundt og tittet litt, så jeg plutselig noen store hvite, friske og faste fenniklers om ga meg lyst til å lage noe godt med dem…. men hva?!?
Bak meg fant jeg løsningen: et fjell av appelsiner. Med en gang dukket oppskriften opp i min hukommelse.
«l’insalata di arance ,finocchi e olive» er en typisk matrett fra det sicilianske kjøkkenet. Lett, nærende og rensende på grunn av fennikelen, som er kalorifattig, men har høytinnhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.
Smaken er veldig spesiell. Den søte fennikelsmaken passer utrolig bra med den syrlige og aromatiske appelsinsmaken og sammen med den sterke olivensmaken skaper de en perfekt kombinasjon for ganen.
Jeg husker at jeg ganske ofte spiste denne salaten til lunsj, når jeg ikke hadde så mye tid til å lage mat. Enkel, rask og samtidig nærende.
Det var et bra kompromiss.
Denne salaten er spesielt god til fisk og hvitt kjøtt.
Fennikel kan brukes rå, kokt, grillet og gratinert. I denne oppskriften bruker jeg den rå.
Tilberedelse: 20’
Ingredienser til ca. 6 personer:
- 2 fennikler
- 2 saftige appelsiner + ½ appelsin til saften
- 18 sorte oliven
- Salt, nykvernet svart pepper
- 3-4 ss ekstra virgin olivenolje
Slik gjør du:
Skjær vekk de tykke grønne stilkene på fenniklene. Skjær bunnen av dem. Skyll godt og skjær dem i tynne skiver med en kniv eller med en mandolin.
Skrell appelsinene og pass på at alle de hvite hinnene er fjernet. Skjær appelsin-båtene i små biter.
Press ut appelsinsaften av den halven appelsinen.
Legg fenniklene og så appelsinsbitene utover et fat eller i en bolle. Fordel olivenene på toppen.
Bland olivenoljen, salt, pepper med appelsinsaften og rør godt.
Drypp (eller hell) dressingen over salaten.