Forskjellen mellom Parmigiano Reggiano (Parmesan) og Grana Padano.
Det er sikkert skjedd minst en gang at du har stått foran disse to ostene i butikken og du har spurt deg selv: hva er forskjellen mellom Parmesan og Grana Padano? Er de like? Svaret er nja!
Disse ostene er Italias mest spiste oster, men…hva er så forskjellen mellom disse to?
På mange måter er de like, som for eks. i form, dimensjoner og vekt og på noen andre de er ulike.
De blir produsert i forskjellige områder av Italia.
Grana Padano kommer fra 32 distrikter i 5 regioner (fylker): Piemonte, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Trentino Alto Adige.
Parmigiano Reggiano kommer “bare” fra Emilia Romagna-regionen og fra Mantovas distrikt.
Begge ostene lages av fettredusert kumelk og man bruker melk fra både melking om morgenen og kvelden. For Grana Padano avskummes melken både morgen og kveld, for Parmigiano Reggiano avskummes kun aftenmelken. Parmigiano Reggiano er derfor fetere enn Grana Padano. Dette er grunnen til at Grana Padano modnes først. Faktisk er denne osten moden etter 9 måneder, mens Parmigiano Reggiano må ha minst 12 måneders modning.
Når det gjelder foring av kuene er det også forskjeller. I produksjonen av Parmigiano Reggiano skal kuene ha foret fra det området de beiter og innenfor det geografiske området, som DOP reglene tilsier. Mens i produksjonen av Grana Padano er det mulig å bruke syrnet fôr i tillegg til friskt fôr. På grunn av det tilføres de «lysozym» som er et naturlig protein ekstrahert fra egg.
Smaken av Grana Padano er mye mildere enn Parmigiano Reggiano som derimot har en nøttesmak.
Grana Padano vurderes generelt som av lavere kvalitet (feil, etter min mening) og den er vanligvis billigere enn Parmigiano Reggiano.
De fleste tenker at de to ostene er riveoster, men… har du allerede smakt en tynn skive av Parmigiano Reggiano med en liten dråpe av en god balsamico (av høy kvalitet)?. Den smaker uforskammet godt! Det må du prøve! Den er perfekt som fingermat.
Prøv Parmaggiano i små terninger – sammen med GODT øl! Ooooh så godt!
Ohi. Tusen takk. Jeg skal prove det. 🙌🏻
Grana padano er ein litt undervurdert ost. Men andre plasser i verden er denne markant billigare enn parmesan, og det skal den vere. Men her i Norge er den feilprisa og koster gjerne berre nokre få kroner mindre enn den meir kjente parmesanen.