Grillet aubergine
I Italia er grillet aubergine et typisk sommer tilbehør (contorno).
Auberginer dyrkes fra juni til oktober i Sør-Italia og det er på dette tidspunktet som auberginene smaker ekstra godt. Du finner auberginer i mange sør-italienske oppskrifter, og det skjønner jeg godt. De er så gode!
Vi er så heldige her i Norge at auberginer er tilgjengelige hele året. Synes du ikke at det er flaks? Det synes jeg.
«Pasta med auberginer» for eks. er det beste jeg vet.
Denne matretten må du rett og slett prøve, den er sunn, god og enkel å lage.
Grillete auberginer passer kjempebra som tilbehør (contorno) til kjøtt.
Fordi denne retten er så god og mettende kan den også spises «alene» som en enkel lunsj eller i matpakken. Kjør på.
Diff. 1
Tilberedelse: 40’
Koketid: 15’
Vin: Soave
Ingredienser til 4-5 personer:
- 2 auberginer
- 1 bunt bladpersille
- 1 lite hvitløkfedd
- 3-4 ss ekstra virgin olivenolje
- salt, nykvernet svart pepper
- litt havsalt (grovsalt)
Slik gjør du:
Skyll, tørk og finhakk bladpersillen.
Skrell og finhakk hvitløken.
Bland sammen den finhakkete hvitløken og bladpersillen med salt og pepper og rør dem inn i oljen i en liten bolle.
La marinaden stå og trekke smak i minst 30 minutter.
Skjær auberginene i tykke skiver på langs (eller på tvers hvis du synes det er best).
Dryss litt havsalt over skivene og ha dem i et dørslag og legg noe tungt som presse over. La stå minst i 30 minutter. I Italia gjør vi sånn for å få ut mest mulig bitterstoffer som væske ut av auberginekjøttet.
Mange hopper over dette trinnet for å spare tid, men jeg anbefaler å gjøre det, slik får du frem mye mer sødme i smaken.
Skyll raskt av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir.
Legg aubergineskivene i en varm grillpanne eller på grillen og grill på begge sider. Det tar bare noen få minutter på hver side.
Legg auberginene på et serveringsfat og pensle dem med marinaden. Du kan legge 2 eller flere lag.
P.s. Denne retten er også veldig god med «peperoncino» (rød chili) som kan være tørket eller fersk.