Gratinerte fennikler (Finocchi gratinati)
Da jeg for ikke så lenge siden laget denne matretten hos Los&co, hadde jeg ikke forventet og forestilt meg en så stor suksess.
Mange av dem spurte meg om denne oppskriften, så derfor tenkte jeg at jeg vil legge den ut på bloggen. Det finnes sikkert flere andre som er glad i denne velsmakende grønnsaken.
Jeg synes at den beste måten å lage fennikel på, er å gratinere den. Den smaker sykt godt.
I Italia bruker vi nesten aldri fløte til gratinering. Vi bruker mest bechamel-saus eller mornay-saus.
Jeg husker veldig godt at da jeg flyttet til Norge var det nesten umulig å få tak i gode, fine og faste fennikler, det var trist. Men nå er det blitt lettere.
Gå på jakt etter denne vakre grønnsaken som dufter og smaker svakt av anis og lag gratinerte fennikler som passer veldig godt både til fiskeretter og kjøttretter.
Dif: 1
Tilberedelse: 10’
Koketid/steketid: 35’
Ingredienser til 4 personer:
- 1 kg fennikel
- 30 g smør, pluss til formen
- 35 g ferskrevet parmesan
Til bechamelsaus:
- 50 g smør
- 50 g hvetemel 00
- 5 dl helmelk
- en klype revet muskatnøtt
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Rens, skyll og skjær fenniklene i to deler og så hver del i 3-4 båter
Legg fennikelbåtene i kokende lettsaltet vann og la dem koke i 4-5 minutter.
Sil av, la dem renne godt av.
Smelt smøret i en stekepanne, legg i fenniklene og brun dem lett. Snu dem av og til. Det tar ca. 5 minutter.
Lag bechamelsaus:
Varm helmelken i en kjele nesten til kokepunktet.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele på middels varme.
Trekk kjelen til siden og dryss hvetemelet over og rør godt sammen med en visp så det dannes en lys jevning (roux). Sett kjelen tilbake på platen og fortsett å røre om.
Hell i litt av melken og rør godt sammen så jevningen løser seg opp. Rør til det er klumpfritt.
Tilsett resten av melken mens du hele tiden rører og kok opp.
Demp varmen, smak til med salt, pepper og muskat.
La sausen trekke under omrøring ved kokepunktet i minst 15 minutter.
Varm i mellomtiden stekeovnen til 180 grader.
Smør en ildfast form med smør. (Hvis du bruke bakepapir, trenger du ikke å smøre formen).
Legg de stekte fennikelbåtene i den smurte formen, lag bare ett lag.
Hell bechamelsausen over, dryss den revne parmesanen over og stek dem i 15-20 minutter til overflaten er gyllen.
La de gratinerte fenniklene hvile i et par minutter før servering.
Dette ser kjempegodt ut, må testes ut når jeg finner fennikel i butikken😊. Hva serverer du dette sammen med?
Hei Evy, denne matretten passer godt med stekt kylling, ovnsbakt fisk eller kjøtt. Gratinerte fennikler passer også godt med kalkun-rulade.:-) Jeg anbefaler ikke å servere den med grytekjøtt.