Gratinerte blåskjell (Cozze gratinate)
I dag ønsker jeg å vekke appetitten din med denne velsmakende og fantastiske sjømatretten som er en klassisk matrett i Sør-Italia, men som også er velkjent og verdsatt i hele resten av Italia.
Du kan finne noen få variasjoner på denne oppskriften. Noen tilsetter ost: pecorino eller Parmigiano Reggiano eller Grana Padano, noen bruker ikke rød chili osv., men alle er enige om å bruke bladpersille, hvitløk og brødrasp. 😊
Denne retten er lett å tilberede. Blåskjellene er fylt med en myk og velsmakende blanding, som under stekefasen i ovnen, vil danne en sprø og gylden skorpe, som vil forsterke de enkelte smakene.
En delikatesse som vil gjøre at du vil slikke fingrene helt rene.
Gratinerte blåskjell passer fint både som forrett og som fingermat.
Diff: 1
Tilberedelse: 40’
Koketid/steketid: 15-20’
Vin: Vermentino eller Pinot Grigio
Ingredienser til 3-4 personer:
- 1 kg blåskjell, skrubbet, fjern byssustrådene
- 3-4 bladpersille-stilker
- 2 hvitløksbåter
- 1 liten rød chili
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 dl tørr hvitvin
Til fylling:
- 150 g brødrasp (2/3 skiver landbrød uten skorpe, ristet og mikset)
- 60 g Grana Padano eller Parmigiano Reggiano, revet
- 1 ss hakket bladpersille
- 1 hvitløksbåt, hakket
- ½ rød chili, fersk, hakket
- 2-3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 250 grader.
Rens skjellene og fjern åpne skjell.
Skrell hvitløksbåtene og skjær dem i to deler.
Legg blåskjellene i en stekepanne med bladpersillen, hvitløksbåtene, den røde chilien, olivenoljen og vinen. Legg på lokk og sett pannen over sterk varme i noen minutter, til skjellene åpner seg. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal ikke spises, bare kast dem.
La blåskjellene renne av og ta av et halvt skjell av hvert skjell og legg dem med innmaten i en langpanne.
Bland brødraspet med den hakkede bladpersillen, den røde chilien, hvitløksbåten, osten og olivenoljen godt i en bolle. Tilsett 2-3 ss av vannet/kraften (etter at du har filtrert det med en liten sil) fra de dampede skjellene og smak til med salt og pepper. (ikke så mye salt).
Fyll skjellene med blandingen ved hjelp av en teskje, trykk litt ned.
Sett langpannen i ovnen i ca. 8-10 minutter og gratiner til de har fått en gyllen farge.
Legg de gratinerte skjellene over på et varmt fat og server dem med en gang.